Експертиза: Костите в музея не са на Хаджи Димитър

Костите, съхранявани от години в Историческия музей в Сливен, за които се твърдеше, че може да са на Хаджи Димитър, не са негови.

Това съобщиха днес от ръководството на м узея, като се позоваха на извършена на 6 юни експертиза. Тя е направена от проф. Йордан Йорданов след обществен и медиен натиск. В констативния протокол е записано, че костите са на млад мъж между 18 и 22 години, с ръст 173-175 сантиметра, висок, но ненабит и немускулест. Всичко това противоречи на описанията за външния вид на загиналия геройски на 28 години Хаджи Димитър, за когото се знае, че бил нисък и набит.

От музея дадоха висока оценка на професор Йорданов и неговата работа. В края на експертизата специалистът дори казал: „За съжаление, не са на Хаджията".

Докато не се изясни чии са тленните останки, пропътували през годините пътя от връх Кадрафил до сливенския музей, те ще продължат да се съхраняват във фондохранилището, като директорът Николай Сираков гарантира, че това става при спазване на всички правила. Ръководството на музея продължава да застъпва официалната позиция на БАН и на голяма част от водещите български историци, че Хаджи Димитър е убит на Бузлуджа.

Сливенските специалисти изразиха огорчение от отношението към музея като институция и признаха, че върху тях е бил оказан натиск за различно тълкуване на историческите факти.

източник: Сливен Прес
връзка към цялата статия - линк