Тома Кърджиев

Тома Кърджиев
Тома Кърджиев е роден през 1850 г. в с. Арбанаси, Търновско. Десетгодишен се преселва със семейството си в Русчук. Принуден е едновременно да чиракува и да учи.

Будният и любознателен младеж започва първите си стъпки в обществено-културния живот на града в Русенското читалище „Зора” (основано 1866).

Един от учредителите на Русенския частен революционен комитет на ВРО (декември 1871). През последвалите 5 години под различни псевдоними участва във всички действия на комитета.

По решение на комитета постъпва като учител в с. Червена вода с цел и там да бъде създаден комитет и да започне организирането на русенските села за въстание (1873). Проявява се като отличен преподавател и бързо спечелва сърцата на родители и ученици и пристъпва към трудната задача да организира населението за борба срещу поробителя. Създава Червеноводския частен революционен комитет, който разширява дейността си и в околните села.

През лятото на 1875 г. след приетото решението за Старозагорско въстание, започва трескавата подготовка и създава Червеноводска въстаническа чета. В последните дни преди излизането на четата, пише до Никола Обретенов:

”Аз не знам за какво друго сме се родили на света, ако не да умрем за свободата на Отечеството си.”

В навечерието на излизането е арестуван по донос на Русенския митрополит Григорий. Обвинен е „че готви бунт против султана” и няколко месеца е следствен в Старозагорския затвор.

През януари 1876 г. отново е в Русе. Продължителните изтезания в затвора не са сломили духа му и незабавно се заема да активизира комитета.

Активно се включва в подготовката на Априлското въстание (1876). Грижи за прехвърлянето на оръжие от Румъния към Русе, Търново, Шумен, Ямбол и други, изпращането на куриери и апостоли към съответните революционни окръзи. Застрашен от нов арест е принуден да избяга в Гюргево, откъдето продължава революционната си дейност. Голямата му мечта е да подготви чета в Русенско, която да включи в въстанието, но липсата на средства за въоръжаване пречи това да се осъществи.

Включва се активно в набирането на доброволци за избухналата Сръбско-турска война (1876).

Участва в Руско-турската война (1877-1878). Справя блестящо с възложената му длъжност на разузнавач към щаба на 13-ти корпус на генерал-лейтенант Александър Дондуков-Корсаков. Преоблечен в турски дрехи и отлично владеещ турски език, преминава фронтовата линия и събира ценни сведения за разположението и броя на турските части.


След Освобождението се включва активно в обществения живот на Русе. Един от организаторите на Бунта на русофилите (1887. След неговото потушаване е арестуван, осъден на смърт и разстрелян на 22 февруари 1887 г. край Русе.

източник:bg.wikipedia.org, връзка към цялата статия - линк
------------------------------


Къща "Тома Кърджиев" Русе

Къща Тома Кърджиев Русе

Къща Тома Кърджиев Русе

източник на изображенита ranica.eu. Връзка към оригиналната страница - линк

Къща музей „Тома Кърджиев“ е музейна етнографска сбирка към Историческия музей в град Русе, разкрита в дома на българския учител и революционер Тома Кърджиев, един от ръководителите на Бунта на русофилите през 1887 г.
------------------------------


Тома Кърджиев
източник на изображението - mrazekoff.blog.bg, връзка към страницата - линк
------------------------------