Полковник Стоян Филов Филипов

Полковник Стоян Филов Филипов
Роден на 18 март 1859 година в Пирдоп. Участвува в Руско-турската война (1877-1878). Завършва първия випуск на военното училище в София (1879). По време на Сръбско-българската война (1885) командва 1-ва дружина от 2-ри пехотен струмски полк и е командир на Изворския отряд, който изпълнявал задачата да охранява левия фланг на Западния корпус. С ожесточените си действия при връх Цветков гроб (3 ноември) забавя придвижването на Моравската сръбска дивизия.
След войната участвува в детронацията на княз Александър I Батенберг (1886) като командир на дружина. След контрапреврата е уволнен от войската и емигрира в Русия. По-късно, когато се завръща в България, служи като командир на 20-ти пехотен добруджански полк. През Балканската война (1912-1913) командва 41-ви пехотен полк. Годината и мястото на смъртта му са неизвестни.
Награден е с военния орден „За храброст” III и IV ст. 2 кл.

Агенция „Фокус” представя поредицата „Забравените герои на България”. Целта й е да допринесе за популяризирането на войнските достойнства – чест, родолюбие, патриотизъм. В нея читателите ще открият интересни и малко известни факти от биографиите на едни от най-значимите фигури, допринесли за извоюването свободата и независимостта на България.
Любомира НИКОЛОВА

източник:focus-news.net, връзка към цялата статия - линк
източник на изображението - forum.boinaslava.net