Генерал-лейтенант Кръстю Златарев


Генерал-лейтенант Кръстю Златарев
Роден на 23 февруари 1864 г. в Охрид.
Завършва Военното училище в София. Произведен е в чин подпоручик на 30 август 1884 г. и постъпва на служба в 13-ти пехотен Рилски полк с гарнизон в Кюстендил.

Участва в Сръбско-българската война през 1885 г. като командир на 3-та рота от 2-ри пехотен Струмски полк. Участва в боевете при село Баня, Трънско, при Врабча и при Сливница от 5 до 7 ноември 1885 г. В боевете при Келташ е ранен, но продължава да се сражава, като не позволява да бъде отнесен в лазарета. Награден е с Орден „За Храброст” ІV степен.

На 30 август 1886 г. е произведен в чин поручик, а на 1 януари 1889 г. в чин – капитан.

Като майор през 1900 г. е командир на дружина в 9-ти резервен пехотен полк.

През 1907 г. е назначен за помощник командир на 12-ти пехотен Балкански полк в Стара Загора.

На 4 септември 1910 г. е произведен в звание полковник.

През 1911 г. получава командването на 29-ти пехотен Ямболски полк, начело на който участва в Балканската война /1912-1913 г./. Участва в боевете и превземането на Лозенград и в щурма на Чаталджа на 4 и 5 ноември 1912 г. Начело с командира си 29-ти пехотен Ямболски полк показва чудеса от героизъм и заема Илери Табия на Чаталджанската позиция. Полкът не получава подкрепа и е принуден да се оттегли на позицията си. Командирът полковник Златарев е ранен. За проявения героизъм Златарев получава Орден „За Храброст” ІІІ степен.

По време на Междусъюзническата война /юни-юли 1913 г./ 29-ти пехотен Ямболски полк и 32-ри пехотен Загорски полк удържат настъплението на 5 гръцки дивизии по направлението Кукуш-Лахана. Героизмът на българските войници и офицери дава възможност на населението да се изтегли към България. След превземането на Кукуш от гърците, града е унищожен.

Полкът на полковник Златарев води сражения с гръцките войски при Злетовска река, Щип, Брегалница, както и  в Кресненското дефиле, Горна Джумая и село Церово.

През 1914 г. полковник Кръстю Златарев е назначен за командир на 1-ва бригада от 7-ма пехотна Рилска дивизия.

На 15 септември 1915 г. на полковник Кръстю Златарев е възложена организацията и мобилизацията на Сборната дивизия, преименувана на 11-та пехотна Македонска дивизия.

Съставът на дивизията – 33 475 души войници и офицери , предимно по произход от Македония и Одринско. Началник-щаб на дивизията е полковник Петър Дървингов от Кукуш, командир на 2-ра пехотна бригада е полковник Григор Кюркчиев от Прилеп, командир на 3-та пехотна бригада полковник Александър Протогеров от Охрид. За командир на 5-ти пехотен Македонски полк е назначен легендарния подполковник Борис Дрангов.

Под командването на полковник Кръстю Златарев през есента на 1915 г.  полковете на 11-та пехотна Македонска дивизия бият сърбите и французите при Криволак на 21 ноември 1915 г., където македонските полкове атакуват главната позиция на френските войски, удържала на атаки повече от месец, при Струмица, Градско, гара Удово, където е разбита дивизията на генерал Сарай,при Богданци, Валандово, Неготино и Кавадарци.

На 1 януари 1916 г. Кръстю Златарев е произведен в звание генерал-майор.

През 1916-1917 г. 11-та пехотна Македонска дивизия заема позиции по южните склонове на Беласица, а част от нея е включена в подкрепа на българските части край Дойранското езеро. Полковете на генерал Златарев воюват срещу англичани и гърци и заедно с дивизиите от Първа армия спират настъплението на Съглашението през септември 1918 г. на Дойранския участък на Македонския фронт.

След подписването на Солунското примирие в края на септември 1918 г. дивизията се оттегля по посока на Горна Джумая, където е демобилизирана. През 1919 г. 11-та пехотна Македонска дивизия е разформирована. На 25 юни 1919 г. Кръстю Златарев получава званието генерал-лейтенант и преминава в запаса.

Кавалер е на ордените – „За храброст „ – ІІІ и ІV степен, „Св. Александър” – ІІІ степен с мечове и V степен без мечове, Орден „За Военна заслуга” – ІІ степен с военно отличие, на лента, с турския медал „За бойни заслуги”.

На името на генерал Кръстю Златарев и наречен ГКПП  „Златарево” на границата с Македония, между Петрич и Струмица.

Генерал-лейтенант Кръстю Златарев загива при атентата в църквата „Св. Неделя” на 16 април 1925 г., по време на опелото на генерал Георгиев, убит от леви терористи.

източник: boiniznamena.com, връзка към цялата статия - линк
------------------------------

Патриоти от Петричко построиха паметник на генерал Кръстю Златарев – началник на 11-та Македонска дивизия

източник: focus-news.net, връзка към цялата статия - линк
20 Юли 2014

Петрич. Патриоти от града сами построиха паметник на генерал Кръстю Златарев – началник на 11-та пехотна Македонска дивизия, съобщиха за Агенция „Фокус” от Инициативния комитет. Паметникът ще бъде разположен на ГКПП „Златарево” и е изработен от камък, донесен от Пирин, върху който е изписана биографията на легендарния български генерал. Паметникът ще бъде поставен на „Златарево”, тъй като граничният пункт носи името на генерала. По време на Първата световна война (1915-1918 г.) в района на сегашния ГКПП е бил разположен щабът на 11-та пехотна Македонска дивизия. Специална табела ще оказва мястото на щаба, както и имената на командирите на бригади и полкове.
На нея е изписано: „Тук на това място от есента на 1915 г. до края на септември 1918 г. е разположен щабът на 11-та пехотна Македонска дивизия под командването на генерал Кръстю Златарев.
11-та пехотна Македонска дивизия е създадена на 22 август 1915 г. под името Кадрова дивизия. На 12 септември 1915 г. е преименувана на 11-та пехотна Македонска дивизия в състава на Действащата армия. Личният състав на дивизията възлиза на 30 797 офицери, подофицери и войници, всички до един потомци или родом българи от Македония, Беломорието и Тракия.
Командир на дивизията: Полковник Кръстьо Златарев - Роден в Охрид
Началник-щаб: От Генералния щаб, Подполковник Петър Дървингов - Роден в Кукуш
Командир на 1-ва Бригада: Полковник Тильо Колев - Роден в село Голямо Асеново, Старозагорско
1-ви пехотен Македонски полк
Командир на полка: Полковник Димитър Мурджиев - Роден във Велес.
2-ри пехотен Македонски полк
Командир на полка: Полковник Никола Дагаринов - Роден в Банско
Командир на 2-ра Бригада: Полковник Григор Кюркчиев - Роден в Прилеп
3-ти пехотен Македонски полк
Командир на полка: От Генералния щаб Подполковник Атанас Хумбаджиев - Роден в Разград
4-ти пехотен Македонски полк
Командир на полка: Подполковник Георги Генчев - Роден в Пирдоп
Командир на 3-та Бригада: Полковник Александър Протогеров - Роден в Охрид
5-ти пехотен Македонски полк
Командир на полка: От Генералния щаб Подполковник Борис Дрангов - Роден в Скопие
6-ти пехотен Македонски полк
Командир на полка: Подполковник Пею Банов - Роден в Нова Загора.”

„На Генерал Кръстю Христов Златарев
Легендарния началник на 11-та пехотна Македонска дивизия
в боевете при Удово, Валандово, Горно и Долно Чичово, Уланци,
Богданци, Гевгели, Струма и Беласица
1915-1918 г.
Роден на 23 февруари 1864 г. в град Охрид. Завършил Военното училище в София през 1884 г. с чин подпоручик. Герой от Сръбско-българската война през 1885 г. Командир на 29-ти пехотен Ямболски полк в боевете при Лозенград и Чаталджа през Балканската война. Командир на 3-та Рилска бригада в боевете при Кукуш и Горна Джумая през Междусъюзническата война. Загинал при комунистическия атентат в църквата "Света Неделя" на 16 април 1925 г.
От признателните потомци”

Инициативният комитет, който със собствени средства е построил паметника, включва хора от най-различни професии и възрасти в Петрич: Людмил Ангов, Христо Малчев, Запро Динев и много други. Откриването ще бъде на 31 юли от 11.00 часа.
Генерал Кръстю Златарев е български пълководец, роден в старопрестолния град Охрид. Като млад офицер участва в Сръбско-българската война, в сраженията при Сливница и Пирот. По време на Балканската война командва 29-ти пехотен Ямболски полк в боевете в района на Одрин и Чаталджа, като щурмът на Чаталджанската укрепена позиция успява да завладее форта Илери-Табия. По време на Междусъюзническата война се сражава срещу сърби и гърци като командир на 3-та Рилска бригада. По време на Първата световна война е началник на 11-та пехотна Македонска дивизия. Загива в кървавия атентат в църквата „Св. Неделя” на 16 април 1925 г.

Агенция „Фокус” припомня:
11-та пехотна Македонска дивизия е създадена през септември 1915 г., в навечерието на войната срещу Сърбия и включването на България в Първата световна война. В началото е била регистрирана под името Кадрова дивизия. В края на септември 1915 г. съединението е включено в състава на действащата армия под името 11-та пехотна Македонска дивизия и включва в състава си 33 475 души – войници, подофицери и офицери, предимно по произход от Македония, Беломорието, Одринска Тракия и Западните покрайнини. В състава на дивизията, поверена на полковник – по-късно генерал Кръстю Златарев, служат редица именити офицери – полк. Григор Кюркчиев, полк. Александър Протогеров, подполковник Петър Дървингов, подполковник Борис Дрангов, подполковник Пейо Банов, майор Димитър Думбалаков и други. По време на Първата световна война дивизията води успешни военни действия срещу сърби, французи и англичани при Велес, Криволак, гара Удово, Лозарци, Возарци, Гевгели, Долно и Горно Чичово, Богданци, Беласица, Старчево и Дойран.