Книги‎ > ‎

Панайот Хитов

Как станах хайдутин
Панайот Хитов

     ПРЕДГОВОР

 Панайот Хитов е бил добре известен не само в нашата история, но и в литературата ни, като автор на книгата „Моето пътуване по Стара планина и животопис на някои българи стари и нови войводи”. Първото издание на тази книга излиза през април 1873 година в Букурещ под редакцията на Любен Каравелов. Веднага след появяването ѝ Каравеловите противници от групата на тъй наречените „стари” разпространяват слуха, че „Моето пътуване” била написана не от Хитов, а от Каравелов. Каравелов излиза с отговор във вестник „Независимост”, като изцяло отрича да е прибавил нещо от себе си към Хитовите спомени, но въпреки това спорът не секва, докато най-сетне, изглежда, Панайот Хитов потвърждава своето авторство и това слага край на тоя шумен за времето литературен скандал.

Кое всъщност е дало повод за обвинението, че Каравелов не е „редактирал”, а е написал хайдушките спомени на Хитов? Повод е, че книгата е написана с езика и стила на Каравелов, въпреки че той е имал пред очи оригиналните записки на войводата.

Когато става дума за „оригиналните записки,”, трябва да отбележим, че те засега са известни в три варианта. Първият вариант е от 1868 година. По това време Панайот Хитов е уседнал за известно време в Белград и покрай другото се занимава със собственото си ограмотяване под ръководството на Петър Иванов Берковски, личен стипендиант на Хитов в Белградското богословско училище. В процеса на това ограмотяване той започва да пише своите хайдушки записка, но те се оказали много нечетливи и Берковски бил натоварен със задачата да ги препише и редактира, за да станат достъпни на бъдещия читател.

НИКОЛАЙ ХАЙТОВ


Как станах хайдутин
Фамилиарни забележки
Панайот Хитов  (изд. Отечество, София 1982)
Писани 1880-1886 г.
Книгата се издава по документи и снимки от архива
на Панайот Хитов, който се съхранява в Окръжния музей — Русе

Книгата в електронен вид можете да намерите на страницата на promacedonia.org.
Може да бъде прочетена от следната връзка - линкФамилиарни забележки. Спомени /XVIII в. - 1877г./
 

Автор: Панайот Хитов
Издателство: Държавен архив – Русе
ISBN: 9548339196
първо издание, 2009 год.
меки корици, 392 стр.

В нашата нова и най-нова история името на Панайот Хитов заема едно от първите места и заслужава безспорна почит. Още приживе той влиза в нетленния пантеон на българските герои. Като неотклонен, убеден борец на българския национален идеал и всеотдаен участник в революционното движение в различните му фази до 1878 г., войводата създава вечния си ореол на народен защитник и пример, пред който идващите поколения са винаги в дълг и с благородната задача да го следват. Великите личности със своето духовно богатство и приноси продължават да изненадват и да представят пред своите изследователи нови предизвикателства дори през лабиринта на времето. Едно от неразчетените послания, които Панайот Хитов ни е завещал, са все още непубликуваните му в автентичен вид спомени - неговите виждания за историята на българския народ от края на XVIIIвек до 1877г. и споделен разказ за участието му в нея. Мемоарните му „забележки" дават отговори не само на неговите последователи, но и на критиците му, които - важно е да се подчертае - въпреки всичко, не са намерили аргументи да бъдат негови отрицатели.
Публикуването на спомените на П.Хитов разширява изворовата база, изяснява някои общи страни и моменти от развитието, идеологията и историческия смисъл на революционното движение. Неговите „забележки" са написани от позицията на непосредствен участник в толкова важни и драматични за съдбата на българския народ събития и са неподправена картина на духа на епохата, на мисленето и психологическата нагласа не само на самия автор и ключови дейци, но и на други държави към освободителното движение.
Спомените си Панайот Хитов пише на два пъти - веднъж през 1868-1869 г. в Белград и втори път през 80-те години на XIXв. в Русе, където тогава живее.

източник: knigabg.com, връзка към статията - линк


Как станах хайдутин

Панайот Хитов

Как станах хайдутин Панайот Хитов
Издател: Захарий Стоянов
Година на издаване: 2008
Брой на страници: 400
ISBN: 9789540902104

Спомени от хайдутството

Панайот Хитов ни въоръжава с едно познание и чувство за неговото хайдушко време, което е незаменимо. Отсега не може да се предвиди кому и за какво ще бъде най-полезно то.
Това е познание за българина, за неговата душа, за неговите душевни трепети и борби за свобода, за неговия страдалчески живот, обрисувани от едно живо, проницателно перо. Да не говорим за това, че като главен герой на своите записки самият Панайот Хитов се е изобразил в пълен ръст и с всичките подробности на своята човешка и хайдушка природа и ни е завещал по този начин, в свое лице, един драгоценен литературен образ.
Николай Хайтов


Книгите на П.Хитов са преиздавани многократно през годините.
Ето част от изданията и годината на издаване и преиздаване:

Спомени от хайдутството

Автор:Панайот Хитов
Издателство: Държавно военно издателство
Година: 1975
Cтраници: 228


Как станах хайдутин

Автор:Панайот Хитов
Издателство: Отечество
Година: 1982
Cтраници: 328


Как станах хайдутин Фамилиарни забележки

Как станах хайдутин Фамилиарни забележки
Автор: Панайот Хитов
литературна обработка Николай Хайтов
Издателство: Държавно военно издателство
София 1973

Как станах хайдутин / Среднощна литургия
Панайот Хитов / Димитър Рачев

Издателство: Отечество
Година: 1980-1982
Cтраници: 420


Моето пътуване по Стара планина

Моето пътуване по Стара планина
Автор:Панайот Хитов
Издателство: Печатница "Петъръ Овчаровъ"
Година: 1940
Cтраници: 196
Моето пътуване по Стара планина и животоописанието на някои български стари и нови войводи

Автор:Панайот Хитов
Издателство: Български писател
Година: 1962
Cтраници: 210


Моето пътуване по Стара планина

Автор: Панайот Хитов
Издателство: Печатница "Полиграфия"
Година: 1934