За нито една джамия няма документи за собственост

„Изведнъж след толкова години залпово се поискаха тези имоти“, каза пред Нова телевизия историкът проф. Божидар Димитров по повод горещата тема за исковете на Главно мюфтийство, и обясни, че не съществуват нотариални актове за спорните имоти.

Причината, според него, е че вероизповеданията нямат нотариални актове за тях.

„За нито една джамия няма документи за собственост, че са купили земята, че са построили и т.н.“, обясни Димитров.

„В 1396 година турците не са дошли като чуждестранни инвеститори, а като собственици. Тези земи са заграбени“, добави той.

Практиката в Османската империя е била такава, че нямало дори турски документи за собственост. Цялата собственост била на султана, който я предоставял само за ползване.

„Това залпово искане обижда много хора – на практика означава да се признаят резултатите от ислямското нашествие 1396 година“, заяви директорът на НИМ. „Това е подигравка с България, с българската история, с българския народ“, смята той.

По отношение на новия македонски филм, който се очаква да разбуни духовете у нас, Димитров посочи, че македонската държава вече е отпуснала 500 хил. евро. Тя ще финансира и останалата част, но ще намери някой чужд инвеститор, който уж ще даде парите, но всъщност те ще са държавни. Такава била схемата за „Трето полувреме“, така ще бъде и за филма за цар Самуил. По информация на Димитров, той ще бъде 10-сериен сериал, а в първата серия се разказвало как „македонецът“ Самуил вдигнал бунт срещу българската окупация.

16.02.2014
източник:24chasa.bg, връзка към цялата статия - линк