За намерено под земята злато се дава 10 пъти повече от цената му

23.12.2013

В изложбата е изложено Панагюрското златно съкровище. Директорът на музея Божидар Димитров коментира пред ТВ7 коледния подарък, направен за българите.

Музеят е на бойна нога, защото днес е 2-я безплатен ден, един коледен подарък, който направихме за българите. Вчера е имало над 25 000 души.


Хората са много доволни, а има и недоволни, както разбрах, защото толкова много народ е имало, че е трябвало да чакат известно време, за да се доберат до витрините със златните тракийски съкровища. Това наистина е най, от художествена гледна точка, най-ценното тракийско съкровище, макар че не е най-голямото.

Вълчитрънското съкровище например е два пъти по-тежко като злато - 12 кг, а това е 6.136 кг. През 1949 г. е открито в двора на една фабрика за тухли. Там са копаели една бригада от 10-12 човека, между които водещи са били 3-та братя Дейкови, които са го намерили и са го предали веднага на властите.

Репортер: Какво са получили в замяна?

Божидар Димитров: Доколкото знам, тримата братя по 250 000 лева, което тогава е цената на една триетажна къща и те са ги направили между другото, а останалите по 40-50 000 лева.

Но не това е най-важното, разбира се. Законът и сега е такъв - всичко под земята принадлежи на държавата, но хората получават възнаграждение, равняващо се обикновено 10 пъти повече, отколкото цената на златото като злато.

Т.е. ако някой, ако намери нещо, да не го претапя да си има злато, а да го предава и ще получи 10 пъти повече, отколкото ще получи като злато. Какво е изобразено на тези съкровища и каква е функцията му? Това е амфора, която се пълни с вино, а тези „бокали", както ги наричате, ние ги наричаме ритони, с ритоните - с тях се пие. В компанията всеки има по един ритон.

Учените спорят дали това е наистина сервиз за пиене на вино - луксозен или някакви религиозни функции са изпълнявани. Виждам, че тук на етикета е надделява групата учени, които смятат, че са се правили религиозни церемонии с тях. Аз също съм на това мнение. Адски неудобно е - това нещо не може да застане, както сега е застава чашата, твърдо - трябва да го държиш през цялото време.

Очевидно някакви религиозни ритуали, свързани с тракийските богове са извършвани. А защо е заровено в земята? Заровено е вероятно заради някакъв политически катаклизъм или военно нападение. Тракийският цар е трябвало да бяга, в един момент е бил обкръжен, той го заравя набързо в земята.

То е било на много плитко между другото, с надеждата, че един ден ще се освободи, ако го пленят или няма да го убият и ще се върне да си извади съкровището. За съжаление, този не се е върнал, значи явно е бил отвлечен завинаги някъде далеч или най-вероятно е бил убит.

Репортер: Но пък земята е съхранила това съкровище, което знаем, че обикаля света почти постоянно.


Божидар Димитров: Да, света и България, защото през лятото правим обикновено или във Варна или в Бургас изложба на тракийските съкровища. Защо е така? Знаете, че през лятото София опустява, няма туристи, няма дори и софиянци. Те си отиват по родните села и градчета или на морето.

А на морето идват и 3-4 млн. чужденци. Затова, следвайки принципа: „Когато планината не отива при Мохамед, Мохамед отива при планината", ние караме съкровищата. Отделно пътуват и по света всички части от тях. И сега се случи, нали на Коледа стават чудеса - по една случайност всички съкровища се събраха от цял свят и България в музея и реших, че сега е моментът българите да ги видят всичките.

И затова обявихме 2 дни безплатни, всъщност 3, защото последната неделя на седмицата също е безплатна. В момента нямаме нужда от пари. Министерството на културата, благодарен съм му, ни плати всички сметки за ток и газ до края на годината, а догодина ще му мислим.

Репортер: Знаем, че Панагюрското златно съкровище като може би най-ценното съкровище, което България притежава, всъщност има 2 копия от чисто злато.

Божидар Димитров: Да. Г-н Лъчезар Цоцорков, собственик на МОК „Асарел", който си добива злато, освен мед и друго, каквото излиза от земята, излиза и злато.

И той за родният си град Панагюрище и дай Боже всеки така да прави за родния си град, аз също правя за Созопол хубави неща, поръча едно копие за тамошния музей. Между другото той изгради и музей със специално хранилище под земята в сравнение, с което бункера на Хитлер ряпа да яде и там е поместено едното съкровище. Аз, казано честно, го изнудих да направи едно копие и за нас, тъй като на мястото на оригинала, сега е оригинала, знаят хората, трябва да поставяме нещо, когато съкровището пътува по света.

Репортер: Г-н Димитров, знаем, че тук има, сред всички уникални експонати, имаме и уникални солници, които са...

Божидар Димитров: Да, те са голямата ми гордост напоследък, защото в цял свят има 10, от сребро, позлатени. Ето, тази и тази горе амфорка. Те бяха задържани. Изкопани са най-вероятно в римския град Рациария. При опит да бъдат изнесени през границата при Видин, бяха задържани, заловени и дойдоха в музея без да дадем и лев, тъй като тук възнаграждение не се полага на опиталите се да ги изнесат. Казах, че в света има 10, 4 от тях се намират в British Museum и по една в Le musеe du Louvre и Ермитажа, и някой други музеи.

Тъй като НИМ в България винаги трябва да бъде на първо място, не може някакъв си British Museum да бъде преди нас, заповядах всичките ми археолози усилено да търсят римски солници, като който намери ще бъде повишен в длъжност. В рамките на шегата го казвам това нещо, разбира се.

Ние копаем не за предмети, копаем за информация като правим археологически разкопки. Но хубаво е да се намерят още 1-2 солници, за да не стои някакъв си музей там преди нас. Националният музей винаги трябва да бъде на първо място.

Репортер: Едно съревнование между музеите, можем да кажем.

Божидар Димитров: Да, така е. То го има - негласно съревнование между музеите в световен мащаб, музеите от този ранг имам предвид - Националните исторически музеи, каквито са всъщност British Museum, Ермитажа, Louvre и т.н., макар че те по скоро са музеи на империите, когато са имали колонии и са могли щедро, практически от своя собствена територия, защото мнозина казват: „Ама те са пълни с крадени неща".

Не са крадени, Британската империя владееше половината свят, френската също. Руската и сега стои върху 1/6 част от земната сфера. Така че е нещо нормално.

източник:trud.bg, връзка към цялата статия - линк