В 1396 година турците не са дошли като чуждестранни инвеститори, а като собственици

16.02.2014

„Изведнъж след толкова години залпово се поискаха тези имоти“, каза пред Нова телевизия историкът проф. Божидар Димитров по повод горещата тема за исковете на Главно мюфтийство, и обясни, че не съществуват нотариални актове за спорните имоти.

Причината, според него, е че вероизповеданията нямат нотариални актове за тях.

„За нито една джамия няма документи за собственост, че са купили земята, че са построили и т.н.“, обясни Димитров.

„В 1396 година турците не са дошли като чуждестранни инвеститори, а като собственици. Тези земи са заграбени“, добави той.

Практиката в Османската империя е била такава, че нямало дори турски документи за собственост. Цялата собственост била на султана, който я предоставял само за ползване.

„Това залпово искане обижда много хора – на практика означава да се признаят резултатите от ислямското нашествие 1396 година“, заяви директорът на НИМ. „Това е подигравка с България, с българската история, с българския народ“, смята той.

По отношение на новия македонски филм, който се очаква да разбуни духовете у нас, Димитров посочи, че македонската държава вече е отпуснала 500 хил. евро. Тя ще финансира и останалата част, но ще намери някой чужд инвеститор, който уж ще даде парите, но всъщност те ще са държавни. Такава била схемата за „Трето полувреме“, така ще бъде и за филма за цар Самуил. По информация на Димитров, той ще бъде 10-сериен сериал, а в първата серия се разказвало как „македонецът“ Самуил вдигнал бунт срещу българската окупация.

източник:trud.bg, връзка към цялата статия - линк