Татарите - една от причините за Априлското въстание?

08.03.2014

Парадоксално на днешните реалности в Украйна, през всичките тези 200 г. Крим е населяван от руснаци и татари, твърди проф. Димитров. Етническите украинци тук са малцинство, свидетелстват и западни историци.

"Татарите са остатък от старото кримско население, които не са последвали призива на турския султан да се изселят в 1856 г. Преобладаващата част сред тях са се изселили в България през 1861 г. И за да се оземлят, е била отнета голяма част от земите на българските селяни. Някои наши изследователи смятат, че това е главната причина за избухване на Априлското въстание, тъй като татарите и черкезите, несвикнали на земеделски труд като военен народ, се занимавали с грабежи, с което разбъркали живота в страната", разказа историкът.

По думите му по време на немската окупация през 1942-1944 г. част от татарите формирали 20-хиляден корпус в помощ на немската войска. И независимо че други 37 000 татари се сражавали с Червената армия, през 1944 г. Сталин депортира кримските татари в Средна Азия. Между тях има българи и понтийски гърци. Българите са част от голямата изселническа вълна през 1829 г., когато 150 хил. наши бягат от Османската империя в Бесарабия, Таврия и Крим. Даже има сведения за преселени созополчани в кримския град Теодосия.

Смята се, че близо половината от 200 хилядите депортирани загиват при преместването. На практика между 1944 и 1979 г. на Кримския полуостров няма никакво татарско население.

Едва през 1989 г. излиза официално решение, че могат да се върнат обратно. Но в Крим се прибират едва 10-15 хиляди. "Голяма част от депортираните по времето на Сталин българи били оземлени в Казахстан и се установили там завинаги - днес са към 50 000", твърди историкът.

По официални статистики днес татарите са 10-12% от населението на Крим.
По думите на Божидар Димитров част от татарите мразят смъртно руснаците заради това, че са ги побеждавали във войни и са ги депортирали. Според него обаче друга част са свикнали на съвместен живот с руснаците, нямат причини днес да се карат с тях и "доколкото виждам подкрепят руските части, вкарвайки свои доброволци в отрядите им за отбрана".

източник:24chasa.bg, връзка към цялата статия - линк