Поръчката за Батак идва от Турция

25.04.2007

- Проф.Димитров, как бихте коментирали твърдението на двама учени в Германия, че по време на Априлското въстание баташко клане не е имало и това е по-късна манипулация?

- Въпросът изобщо не се повдига от учени, защото не може един учен да пренебрегва стотиците документи, които има за това ужасяващо събитие и да базира "изследванията" си върху една картина и няколко фотографски снимки, които са по-късна възстановка. Самата картина е рисувана много години след събитието, а фотографиите са направени, когато е станало възможно. И художникът на Боянската църква не е наблюдавал Иисус Христос и Богородица, но ги е рисувал. То е съвсем ясно, че един художник, при това полски, не може да стои в момента на клането и от натура да рисува. Направил го е по разкази на очевидци, включително и от мюсюлманското население, което той е разпитвал. Това не са учени, това не са принципите на науката, не се работи така. Това е политическа поръчка и изпълнителите й дори ни казват кой е направил тази поръчка.

- От къде идва политическата поръчка за Батак?

- "Учените" са написали, че баташкото клане се използва, за да се вселява омраза към мюсюлманското население в България, което било 15% от цялото население на страната, и към съвременна Република Турция, с оглед неприемането й в ЕС. Ето откъде идва политическата поръчка. Те са толкова глупави, че дори са си казали кой им е направил поръчката. Република Турция наистина няма нищо общо с Османската империя. Самият създател на републиката Кемал Ататюрк е казал, че тя е на светска основа и че не иска да има нищо общо с империята, която е построена на базата на исляма. Така че нещата са съвършено ясни. За съжаление, в момента, политическото ръководството на Турция е в ръцете на исляма, затова отново зачестиха кланетата на християни. Само преди няколко дни бяха заклани - точно заклани - това е любим метод на мюсюлманите, както в Батак - четирима издатели на християнска литература. Преди това беше убит журналист от арменски произход, а малко преди това католически свещеник. И г-жа Меркел е права като казва днес, че Турция трябва да започне да се оправя, иначе то ще види ЕС крив макарон. Независимо от баташкото клане.

- На 19 април във Велико Търново се състоя тържественото препогребване на мощите на цар Калоян. Защо толкова късно България в сравнение с другите европейски страни създава свой национален пантеон?

- Разбира се, поради трагичното прекъсване на българската държавност в края на ХIV век и възстановяването є чак след петстотин години. Българските столици са били разрушени, гробниците на българските канове и царе унищожени. Едва след 1878 г. при редовни археологически разкопки бяха открити костите на шест български царе у нас и в три околни държави. А в най-ново време /от 1878 г. до сега/ много висши държавни мъже са получили лоша политическа оценка. Цар Фердинанд е бил прогонен, костите на цар Борис III изхвърлени от гроба му, на Георги Димитров също, а Тодор Живков е низвергнат. Шест министър-председатели са убити (между тях личности като Димитър Петков, Стефан Стамболов Александър Стамболийски, Богдан Филов). Княз Александър Батенберг също е бил прогонен и е починал в чужбина, но все пак след време някой се е сетил, като мен в случая с Калоян, и е изградил негов мавзолей.

- Защо точно във Велико Търново се открива пантеонът на националната памет? Предвижда ли се препогребването в него и на други български държавни глави?

- Пантеонът във Велико Търново по моя замисъл трябва да приеме мощите на държавниците от Първата и Втората българска държава. Столиците на Първата държава днес са руини, а Велико Търново - столицата на Втората държава е голяма, жива и днес поселищна агломерация. Освен това църквата "Св.40 мъченици" през Средните векове вече е била мавзолей, макар и само на една династия - Асеневата. Търново е и в географския център на българските земи и ще бъде достъпен за българите от всички краища на Родината. И на последно място, църквата "Св.40 мъченици" е под мое управление. С известна нескромност - нещо да съм захванал и то да не е станало? Не е без значение и фактът, че Президентът, Министърът на културата и кметът на Търново стоят зад идеята. Рядко съм работил в такава комфортна обстановка.

- Тази година се навършват 1100 години от смъртта на княз Борис I Покръстител и 170 години от рождението на Васил Левски. Как смятате да отбележите тези юбилеи?

- Сдружение "Плиска" към НИМ събра средства за изграждане на единадесет метров паметник на цар Борис I - държавникът, направил преди 1150 г. европейския цивилизационен избор за България. Ще направим и изложба в Шумен на християнското културно наследство. Паметникът и изложбата ще се открият на 2 май, т.е. само след седмица. Аз издадох и луксозно оформена монография "Българската християнска цивилизация" на български и английски език. Десетки екземпляри от английското издание са раздадени на евродепутатите в Брюксел - нека и там да стане ясно за главния ни принос в историята на Стария континент.

Бих желал да спомена за ентусиазма на дарителите. Необходимите 140 000 лв. се събраха буквално за месец. Някои питаха защо държавата не поеме разходите, но други казваха, че държавата това сме ние българите.

България е там, където има дори един българин. Впрочем между дарителите, и то с крупна сума, има и българин, живеещ от дълги години в Австралия.

- Известни са особено близките ви отношения с президента Георги Първанов. Смятате ли за основателни твърденията, че държавния глава се готви за активна политическа кариера след приключване на втория му мандат?

- Президентът има високо чувство за историзъм и не би свалил нивото да става шеф на партия след два успешни мандата. Не може да олицетворяваш целия народ десет години, а след това само част от него. Това не е добре и за държавността. Събирането и обновяването на екипа му бе тълкувано преднамерено от някои политически кръгове, най-вероятно от бившата му партия, като партийно строителство. Може би, защото знаят, че Президентът ще търси по-решителна роля в решаването на забатачени въпроси - демографския проблем, българите в чужбина, културно-историческото наследство, икономиката, инфраструктурата и т.н. Освободен от грижи за следващ мандат, Първанов ще предлага в публичното пространство решения, които няма как да бъдат подминати.

- Другата ВИП персона, с която вие поддържате приятелски връзки, е Бойко Борисов - неформалният лидер на ГЕРБ. Споделяте ли ентусиазма му, че новата партия ще вземе първо място на предстоящите евроизбори?

- С Бойко сме приятели, защото е от моята кръвна група - човек на решителни и прагматични действия. Проекта "ГЕРБ" е една алтернатива на мудните, нерешителни и често омазани с корупция действия на управляващите вече 17 години страната партии. Ефектът от появата му на политическата сцена е вече видим - дишайки във врата на старите партии, той активизира поне управляващата коалиция към по-бързи решения. Не е вярно, че ГЕРБ няма потенциал. В него са постъпили стотици успешни млади хора, завършили у нас и в чужбина и успешно въртящи бизнес и наука. Те не са известни в публичното пространство, а и Бойко не държи засега да са известни, за да не ги размаже противната пропаганда. Видяхте какво се случи с Радослав Точев. ГЕРБ е една възможност на моята партия - БСП, някога да избере достойна партия за коалиционен партньор, вместо ненавистната на редовите й членове и потънала в корупция ДПС.

Затова си мисля, че представянето на ГЕРБ на евровота ще поднесе изненада.

- Ще се запази ли нарастващата подкрепа за "Атака", която показаха президентските избори, в сравнение с парламентарните?


- Не, "Атака" набра много гласове на хора, които не споделят крайните идеи на Сидеров, но нямаха друг начин да протестират срещу досегашния елит или Първанов освен като гласуват за нея. Сега има ГЕРБ. Волен разбира тази ситуация и затова в Пловдив обяви за главен враг на "Атака" не омразната му тройна коалиция, не дори ДПС, а ГЕРБ. Много хора освен това знаят, че "Атака" няма да бъде допусната до властта, както се случи с Хайдер в Австрия и няма да пожелаят гласът им да отиде на вятъра. Въпреки всичко "Атака" ще остане, макар и с намален електорат, на българската политическа сцена.

- Достатъчен ли е, според вас, чл.3 от закона за евровота, за да се прекрати изборният туризъм, с който ДПС вече 17 години манипулира изборите и политическия живот в България?

- Естествено, че не е достатъчен. Даже е по - важно принципът на уседналост да се въведе при местните избори, тъй като при тях дори в средно голям град като Царево, Пещера, Велинград разликата между спечелил и загуби кандидат е само няколко гласа. И само един автобус може да обърне вота. С пълна сила казаното важи и за морските градове, където има строителни работници, които поголовно, по заповед на работодателя си, се регистрират в съответния град. Може да се получи така, че в градчета с 4-5 хиляди жители кметът да бъде турчин, тъй като временните работници надвишават със стотици местните жители.

Манипулациите на вота на ДПС обаче не са свързани само с изборния туризъм. В села с 5 човека население и 550 изселници в изборните протоколи се записват всички като гласували, без изселниците да са си направили дори труда да вземат автобуса. Добре е, все пак, че ще се гласува само в посолството в Анкара и в консулствата в Одрин и Истанбул, т.е. на българска територия. А не под надзора на турската полиция в десетки изборни секции в турски училища. Информацията е на вестник "Монитор".

източник:news.plovdiv24.bg, връзка към цялата статия - линк