Не живеем най-зле

06.01.2013

"От 200 страни в света сме на около 45-о място по стандарт на живот. Хубавото е, че се сравняваме с развитите европейски страни и САЩ. Спрямо тях наистина сме на последните места. По-добре сме обаче от Индия, от всички африкански държави, от много страни в Средна Азия, а дори и от някои европейски страни - Албания, Македония...", каза професор Божидар Димитров за БНТ.

Той обясни, че е невъзможно да задържим всички българи в държавата поради отворените граници в съвременния демократичен свят.

"Населението в една страна се равнява на броя добре платени работни места, умножен по 3, защото един добре платен човек обикновено издържа още двама около себе си. През 1989 година например и ние, и Гърция, сме с по 9 милиона население. Сега у нас има 7 милиона, а при тях - 11 милиона", добави историкът.

Той отбеляза необходимостта от по-бързо ревизиране на закона за получаване на гражданство. Проблемът се корени в завишаването на инвестицията или дарението, което е необходимо да направи чужденец, за да се сдобие с български паспорт. Преди мизата е била 200 хил. лева и напливът е бил голям, особено от американска страна. Сега обаче сумата върви към колосалните 4 000 000 лева. За сравнение - в САЩ искат 1 млн. долара, във Великобритания - 300 000 паунда, а в Испания и Германия - по 250 000 евро.

Като добра индикация Божидар Димитров посочи ниската данъчна ставка, която привлича чужденците. У нас се взимат 10, в Русия - 13, а в САЩ - над 40%.

Професорът поздрави премиера Бойко Борисов за острата му позиция към антибългарската политика на Македония и призна, че не я е очаквал заради сериозния натиск от външнополитически фактори.

източник:trud.bg, връзка към цялата статия - линк