Най-големият враг на Македония не сме ние, а албанците

27.11.2012

"Македония може и да влезе в Европейския съюз след десетина години, но ще бъде ли държава на македонците, или - на албанците в Македония", каза историкът и директор на Националния исторически музей Божидар Димитров пред "Фокус".

Според него на Македония й предстои да изживее своята най-голяма трагедия, защото докато воюва с България, албанците са превзели огромна част от територията си.

Твърдението си той подкрепи с една лятна история от тази година.

В Созопол Димитров се срещнал със своя позната от Скопие, която работи като съдия в Държавния съд на Македония.

Тя му се е оплака, че трябва тази година да замине по-рано, защото се налагало да ходи на курсове по албански език по някои от договореностите, които са постигнали. Оказва се, че когато се съдят албанци, съдията трябвало да знае родния им език и дори да води делото на албански език.

"Тя ми каза почти с яд: Не искахме да учим български, сега ще учим албански. Аз й казах, че и без това тя си знае български език макар и на диалект, но тя настоя, че не знаела български език, а знаела македонски език. В целия този случай прозира трагедията на Македония. За главен враг и досега Скопие счита България, даже не Гърция, която им пречи да влязат в Европейския съюз. И докато воюват с България, която поне доскоро ги гледаше учудено, албанците лека полека превзеха половин Македония", заяви Божидар Димитров.

Друго доказателство според него е последният митинг по случай 100-годишнината от създаването на албанска държава, в резултат на Балканската война.

„Редно е този митинг да се състои в Тирана, на който да се съберат албанци от всички страни, в които живеят албанци. Те обаче се събраха в Скопие - албанци от Албания, от Косово, от Западна и Северна Македония. На суверенна македонска територия се развяваха хиляди албански знамена", каза още директорът на Националния исторически музей.

източник:trud.bg, връзка към цялата статия - линк