Македония трябва да знае, че някои линии не се преминават

07.09.2012

Македония наистина трябва да знае, че определени линии не бива да преминава и премине ли ги, ще бъде бита през пръстите. Това каза историкът Божидар Димитров пред Агенция „Фокус".

Той подкрепя изразената от президента Росен Плевнелиев позиция във връзка с поредния опит на Македония да си присвои българската история.

„Подкрепям президента за неговите думи и горещо желая да бъде последователен в заявленията си, т.е. това, което е казал твърдо да го спазва през оставащите години на мандата му, а те не са малко", каза Димитров. Според него е хубаво сега да се чуе и мнението на правителството по този въпрос и изрази надежда, че то съвсем скоро време ще може да се види в меморандума, който изготвя външният ни министър.

„Жалко е, че той се изготвя в края на мандата на правителството на ГЕРБ, но в края на краищата по-добре днес, отколкото никога", каза Божидар Димитров. Според него това, че България ще формулира в документ „червени" линии, от които няма да отстъпи в политиката си към съседните страни, е абсолютно правилен подход.

„Въпросът сега е да видим какви са тези червени линии, да видим къде ще минава границата, без която Македония няма да получава нашата подкрепа за европейските и световни структури, в които и ние членуваме и по-специално Европейския съюз и НАТО", посочи Божидар Димитров.

„Историята не може да бъде оставена само на историците. Те трябва да подават на политиците компетентни мнения и опрени на тези компетентни мнения, политиците трябва да бранят това, която наричат „червена линия". Добре би било историята да се остави на историците ако от историята не излизаха аргументи за права - в нашия случай с Македония.

От самосебе си се разбира, че ако историците спорят има ли македонска нация или не, докато този въпрос не се реши държавата, Македония не може да има претенции за македонско малцинство в България и обратно. А ние виждаме, че историята е не само познание за миналото, а и аргумент за права, поне в нашия случай", каза още историкът Божидар Димитров.

източник:trud.bg, връзка към цялата статия - линк