Македония е променила концепцията си за Балканската война

24.09.2012

"Много се учудих, че македонската страна е решила да чества съвместно със Сърбия битката при Куманово, която отвори пътя на сръбските войски към Централна Македония", каза директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров пред "Фокус".

"В македонската историография, която, както е известно, играе много голяма роля в държавния живот, Балканската война се смята за нещо лошо, тъй като разкъсала целостта на Македония", обясни той.

„Смята се, че с Балканската война, заедно с Междусъюзническата, която причисляват като част от нея, изчезва възможността за независимост на Македония и тя била поробена от България, Сърбия и Гърция и попаднала под ново робство. Очевидно - има някаква промяна в концепцията и тази промяна, естествено, както следваше да се очаква, е свързана с обявяването на Сърбия за освободителка на македонския народ. Нищо, че след тази война в присъединената част от Македония населението от български произход беше обявено за южни сърби, а към българските им имена, завършващи на -ов и -ев, беше прибавено по едно - ич. Така всеки македонец стана Николович, Петрович и т.н", коментира още историкът.

"Би било добре, ако и с нас честват някоя от битките. Но засега няма сведения, че заедно ще отбележим да речем освобождението на Щип, освобождението на Кочани, освобождението на Струмица и т.н", каза Божидар Димитров.

източник:trud.bg, връзка към цялата статия - линк