Македония е аналогия на Украйна – измислена нация

Проф. Божидар Димитров
Анексът на Крим е класически пример как историята се използва като аргумент за права върху територия. Никой не може да вземе нищо от България. България граничи отвсякъде само със себе си“, каза пред bTV историкът проф. Божидар Димитров.
Според директора на Националния исторически музей, случаят с Македония е 100% аналогия на създаването на Украйна – измислена нация, измислен език. „Трета световна война няма да има. Ще видите какво ще излезе от срещата в Минск“, заяви той. Крим ще бъде разменната монета на Путин и той ще я използва, за да постигне целите си. Една от тях е издействане на автономия за Донецка и Луганска област, а дори и за Харков и Одеса, въпреки че там няма бойни действия.
Димитров разказа и за работата си като разузнавач във Ватикана, която е описана и в новата му книга „За кожата на едно ченге“. „Нямаше никаква опасност. Не искам да се правя на герой. Работих абсолютно в рамките на закона“, обясни той.
Той разкри и защо кодовото му име първо било Кардам, а после го сменили на Тервел. „Кардам бях преди да ме уволнят първия път. Заловиха ме с книги на Солженицин от друго контраразузнаване. Предаде ме млада и хубава жена като вас“, смигна той на водещата Биляна Гавазова. В книгата пишело как бил предаден и втори път – пак от жена.
Шефът на НИМ сподели, че в характеристиката му пишело: „По отношение на цените съм бил кротък, но не отказвам на никоя, която си поиска“.
Историкът имал право да рови в архивите на Ватикана след постигнато междуправителствено споразумение. „От 30-те години не беше влизал българин там“, уточни той. Най-много неща разкрил за периода 15-17 век, който дотогава нашите историци наричали „тъмни векове“.
„Според документите, дейността ми е приключила през 1980 година. Последната ми мисия беше през март-април 1990. Нещо е станало в службата, махнали са ме без дори да ми кажат“, разкри още историкът.
Той беше категоричен, че в дейността си като разузнавач не е правил нищо, от което да се срамува. За разлика от агентите във 2-о и 6-о управление. „Ако една държава няма разузнаване и контраразузнаване, тя е свършена“, категоричен беше Божидар Димитров.

12.02.2015
Източник: 24 часа онлайн, връзка към цялата статия - линк