Македония да се извини за жертвите на България

13.12.2012

Политическият елит на Македония не желае да влезе в ЕС. Той се прави в момента, че иска, защото знае, че народът, които живее там желае това, заяви Божидар Димитров в сутрешния блок на БНТ.

Относно това дали решението на ЕС ще се отрази на България, Димитров коментира, че през 1944 година е бил извършен чудовищен геноцид спрямо едни българи, които са живеели там.

Беше им заявено, че те вече не са българи и хората, които са отказали да приемат това, около 30 000 души, са били избити. Това, което трябва да се направи е Македония да се извини за 900 офицери, които бяха събрани уж за формиране на нова армия и бяха избити. Президентът на Македония трябва да се извини и да се поклони пред тези жертвите. Има места на които са избити много повече. След като те твърдят, че нямат нищо общо с българите и са отделна нация - да се извинят", категоричен бе Божидар Димитров.

Според него е недопустимо страна, която иска да влезе в ЕС да направи за три дни няколко провокации - протест в Брюксел, че Никола Вапцаров е обявен за български поет, да се субсидират вестници и телевизии на македонското малцинство у нас.

Това е доказателство, че реално елитът си проси вето. Те трябва да признаят истинската история, ако това не стане и те бъдат приети - означава, че някои чиновник в Брюксел подпечата всичките им дивотии, каза още той.

Държавната доктрина на Македония е построена върху фалшива историческа доктрина. Според тях от 7-ми век нататък българите са влизали като окупатори и не са давали те да се развиват, обясни Димитров.

Той бе категоричен, че не е съгласен с мнението на Желю Желев и Георги Първанов, че сме допуснали грешки като сме взели това решение за членството на Македония в ЕС.

Искам да ги попитам, след като според тях сме допуснали грешка, съгласни ли са българите в Македония да са преследвани и всеки ден да пропищяват от някои край на страната им, че са уволнявани само, защото са българи, запита той.

източник:trud.bg, връзка към цялата статия - линк