Македонците може да кръстят на мен растение, използвано за стимуланти

Няма да се обидя, ако македонците кръстят някой нов сорт на мое име.

Да речем високо добивен магарешки трън, използван в медицината за разни лекарства и най-вече за стимуланти на една определена мъжка дейност.

Това коментира пред "Фокус" директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров във връзка с история с българин от Македония, преселил се след Първата световна война в Добруджа.

Проф. Димитров разказа, че този българин от Македония се дуе по време на жътва пред местните българи:

„Жито ли е това бе. Дребно, ситно... В Македония житото е као дренки".

- Ми що щеш тука? - питат незлобливо добруджанци.

- Е, камъни ли ке ям в Македония - отговаря македонецът.

"Изглежда, че най-сетне учени аграрници в Македония са решили да създадат жито „као дренки" и са създали не един, а цели три сорта. Кръстили са ги „Гоце", „Александър" и Егея", коментира проф. Димитров.

По думите му, на последните две имена гърците много ще се зарадват и веднага ще свалят ветото си за започване на преговори за приемане на Македония в Европейския съюз.

Ние ще приемем названието на първия сорт също с нескрита и за разлика от гърците искрена радост, защото знаем, че това е таен знак от наши съмишленици в Македония, че имат скрито българско национално съзнание.

"Гоце все пак е българин от Кукуш, завършил българската гимназия в Солун и Военното училище в София, учител по български език в Щип, офицер от Българското военно разузнаване, създател на Българските македоно-одрински революционни комитети, които в 1905 г. на Рилския конгрес ще се преименуват на ВМОРО. Благодарим Ви братя от Скопие, знаем, че Ви е трудно, но вие винаги намирате начин да подчертаете, че сте българи", каза още проф. Божидар Димитров.

31.10.2013

източник:24chasa.bg, връзка към цялата статия - линк