Като ми направят паметник в Македония, не искам да съм на кон

19.10.2012

"Разглеждам издигането на паметника на Тодор Александров като поредния, и то значителен етап в процеса на ребългаризация на националното съзнание в Македония", коментира историкът и директор на Националния исторически музей Божидар Димитров пред "Фокус".

Петметровата бронзова скулптура в местността „Чешма" в община Кисела вода в Македония в сряда официално получи името Тодор Александров.

"Да направиш паметник на Тодор Александров, който македонската историография еднозначно и в пълно единодушие обявяваше досега за великобългарски шовинист, човек, провеждащ политиката на двореца на цар Фердинанд в македонското общество и убиец на хиляди „честни" македонци, е наистина и подвиг, и смелост, и голяма крачка напред.

Това ми вдъхва увереност, че и аз един ден ще имам паметник в Македония, тъй като, без излишна скромност, мисля, че съм допринесъл с нещо в процеса за ребългаризация на областта. Само една молба имам - да не ме поставят като Гоце Делчев, Даме Груев и Тодор Александров на кон, защото никога през живота си, също като тях, не съм се качвал на кон. Желая да бъда представен на кормилото на кораб или на носа на кораб с поглед, вперен в далечината", заяви Божидар Димитров.

Табелката с името на Тодор Александров, рождената дата и датата на смъртта може да я видят от вчера всички, които минават на кръстовището в Кисела вода, съобщи македонското издание "Утрински весник".

С това отпаднаха всички отричания на компетентните органи, че паметникът не е на Тодор Александров и че през юни от общината не са искали да именуват паметника, посочи още вестникът.

източник:trud.bg, връзка към цялата статия - линк