Иван Владислав 3 пъти се нарича българин, сякаш е усещал, че ще бъде денационализиран

09.04.2013

Цар Иван Владислав 3 пъти се е нарекъл българин, сякаш е предчувствал, че ще бъде денационализиран през XXI век.

Това каза пред "Фокус" историкът и директор на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров във връзка със списъка на десетките скулптури, които македонското правителство издига около моста „Око" на Вардар в столицата Скопие.

Иван Владислав е обявен за македонски владетел, посочи Димитров.

"И при реставрирането на Битолската крепост, вероятно през 1017 г., той ни е оставил един надпис, в който три пъти се е нарекъл българин.

Т. нар. Битолски надпис на цар Иван Владислав гласи следното: „Аз, Иван Владислав, самодържец български, българин родом, построих крепостта Битоля за спасение на живота на българите", коментира проф. Димитров.

"Като махнем светците Свети Гаврил Лесновски, Свети Прохопчински и т.н., чиято единствена заслуга е, че са се родили на днешната македонска земя и там са основали своите манастири (всъщност манастирът на Прохопчински днес е на територията на Република Сърбия), то това е единствената им заслуга да бъдат обявени за македонски светци, тъй като отдавна е известно, че в православния календар те фигурират като български светии и те са такива и за гръцката, сръбската, руската, румънската и останалите православни църкви", заяви проф. Божидар Димитров.

източник:trud.bg, връзка към цялата статия - линк