Държавата, която краде история от Гърция и България, поради липса на своя, е Македония

19 Август 2013

Интервю на Мариян Николовски, македонски журналист от телевизия „Сител”, Македония, с проф. Божидар Димитров – директор на Националния исторически музей. Поради характерното за македонските медии избирателно публикуване на материалите, както и поради склонността им да изопачават казаното по някои теми, Агенция „Фокус” публикува пълния текст на интервюто с Божидар Димитров.

Интервю на Мариян Николовски, македонски журналист от телевизия „Сител”, Македония, с проф. Божидар Димитров – директор на Националния исторически музей. Поради характерното за македонските медии избирателно публикуване на материалите, както и поради склонността им да изопачават казаното по някои теми, Агенция „Фокус” публикува пълния текст на интервюто с Божидар Димитров.

Въпрос:Г-н Димитров, оказаха се грешни вашите преценки за супериорността на българската нация, но и за възможността да предизвикат каквито и да е инциденти. Два гола в мрежата на България?
Божидар Димитров: Въпросът Ви е блестящо доказателство за манипулативността на повечето на т.нар. скопски журналисти. Никога и никъде не съм казвал, че българската нация е супериорна над македонската. Казал съм, че футболният отбор на България в момента е по-добър – все пак скопският отбор бе загубил последните си четири мача. Но веднага след това казах, че не е трудно да се победи българският отбор, тъй като играта му е колеблива. Иначе казано - темата бе футболна, а не национална.

Въпрос: Всяко ваше появяване в публичното пространство, всяко изявление по отношение на Македония, предизвиква бурни реакции. На какво се дължи необходимостта да се провокира македонската нация и народ с подобни изявления?
Божидар Димитров: Никога не съм провокирал „македонската” нация, а политици, „историци” и журналисти. Забавно е да се опровергават глупавите им тези.
Въпрос: Ето, сред последните Ваши провокации, е и онази от мача Македония - България, за който заявихте, че е от вътрешното първенство. Преди това излизахте с позиции, че македонската нация ще изчезне, аргументирайки това с ваденето на български паспорти. Не е ли малко смешно да се занимавате с македонския въпрос и да анализирате как ще доживеем съдбата на маите, а не виждате сериозния проблем, който има България? От девет милиона българи преди 20 години, днес българската нация е по-малка с два милиона? Ако от тези седем се извадят милион и нещо турци и роми, тогава излиза, че българите са изправени пред сериозен проблем. Нали?
Божидар Димитров: Приказката за вътрешното първенство естествено бе шега и жалко че не сте се усетили. България, прав сте, има сериозен демографски проблем, но ние го решаваме. И със стимулиране на раждаемостта и с даване на гражданство на хора от диаспората. Само в Македония имаме вече 120 000 българи. И горе-долу по толкова от Молдова и Украйна. И малко по-малко от Сърбия, Румъния, Турция, Гърция, Албания и Косово. А освен това не смятаме, че тези 2 милиона българи, емигрирали в ЕС, са загубени за нацията. Те просто живеят и работят там. Едни ще останат там, други се връщат при подобряване на икономическата конюнктура. Общо българите по света са 13 – 14 милиона души. Едни са с български паспорти, други не. Македония да му мисли, че сте само 1 300 000.

Въпрос: Как Вие определяте македонската нация, македонския народ?
Божидар Димитров: Създадена по решение на Коминтерна от 1934 г. на базата на българския народ, живеещ в Кралска Югославия и претворена в живота от комунистическа Югославия след 1944. Иначе македонизмът е идея на сръбския политик Ст. Новакович от 1889 г., който цинично пише: „Всякакви опити да посърбим българите в Македония търпят неуспех. Затова нека им създадем усещането, че принадлежат към друга нация, различна от българската и сръбската. Така ще ги откъснем от българската нация, а новообразувана нова, по-малобройна и слаба нация, по-лесно ще претопим”.

Въпрос: Г-н Димитров, България е официално част от европейските институции, НАТО, ЕС. Това подразбира и, че трябва да има европейски ценности. Днес обаче България има далеч по-малко съзнание за демокрация, човешки права, права за самоопределение от времето на Георги Димитров и началото на комунизма. Да се определяте за европейска държава, а да не позволявате някой свободно да се изяснява на коя етническа група принадлежи?
Божидар Димитров: Да твърдите, че в епохата на Георги Димитров (1946 – 1949), епоха на най-твърдата комунистическа диктатура от Сталински тип в България, е имало повече демокрация, човешки права и право на етническо самоопределяне, е глупост над глупостите. По-мек израз не мога да измисля.

Въпрос: Има ли македонци в България?
Божидар Димитров: Според последното преброяване около 5000 души.

Въпрос: От какво се страхува България да признае македонското малцинство? От 1946 до 1955 този брой е 180 000. Какъв е днес?
Божидар Димитров: Кой идиот Ви е казал, че България не признава македонско малцинство?

Въпрос: Предполагам, че знаете, че в по-голямата си част Вашите позиции за историята на Македония противоречат на официалните световни исторически позиции по този въпрос. Защо искате част от македонската история да я представите за част от българската история?
Божидар Димитров: Моите възгледи по историческите въпроси са в пълно покритие с възгледите на световната наука. Държавата, която краде история от Гърция и България поради липса на своя, е Македония.

Въпрос: Хайде няколко бързи отговора: Александър Македонски – българин, грък или македонец?

Божидар Димитров: Правото на самоопределение е основно човешко право при демокрацията. Александър Македонски, както и баща му Филип Македонски са се определили в публичните си изяви като гърци. Политическата им идея е създаването на огромна гръцка държава. Никой скопски тъпанар не може 2400 години след смъртта им да им приписва друга идентичност. Приписването на друга етническа идентичност на починали хора – от цар Самуил до Гоце Делчев е едно от най-отвратителните престъпления на македонизма, тъй като хората са мъртви и не могат да се защитят. В цивилизования свят тази практика се нарича мародерство. В армиите по цял свят мародерството се наказва впрочем със смърт.

Въпрос: Цар Самуил?
Божидар Димитров: „По това време при българите придоби сила един велемощен мъж, наречен Самуил” – така пише в сръбския дукляжки ръкопис от ХІІ век. Византийски, арабски, арменски, латински ръкописи от времето на Самуил също пишат, че Самуил е българин, български цар и управлява царство България. В македонския град Битоля при археологически разкопки бе намерена голяма плоча с надпис - „Аз цар Иван Владислав самодържец (цар) Български, българин родом … построих крепостта Битоля за спасение на живота на българите”.
Иван Владислав е племенник на Самуил. С един кратък текст, той е обяснил на света какъв е по етнос, и той, и чичо му, чии царе са, и какви са по народност жителите на царството им.
Плочата е в Битолския музей и днес. Обявил съм, и то е в сила: Ако някой намери древен текст, в който е написано, че Самуил е македонски цар, откривателят ще получи от мен 1 000 000 евро.

Въпрос: Всеславянските просветители Кирил и Методий. Кой има ексклузивно право над тяхната заслуга за писмеността?
Божидар Димитров: Българската държава и персонално цар Борис І. Той застава с цялата финансова, политическа и военна мощ на Българската държава зад делото им, когато от него се отказват Византия, Папството, Великоморавската държава.

Въпрос: Охридската архиепископия: българска, сръбска или македонска?
Божидар Димитров: Официалното име на създадената от император Василий ІІ Българоубиец архиепископия в Охрид в 1018 г. е „Българска автокефална архиепископия”. Като такава тя съществува повече от 7 века, като предстоятелите й дори когато са гърци или сърби се титулуват „Български”. След ликвидирането й от фанариотите през 1874 г. тя възкръсва като митрополия на Българската екзархия.

Въпрос: Вие себе си като какъв се определяте: потомък на прабългарите или на македонците?
Божидар Димитров: Тъжен въпрос ми задавате – ясно свидетелство за голяма интелектуална недостатъчност.
N.В. Тъй като очаквам характерните за македонската журналистика манипулации върху текста, интервюто ми ще бъде публикувано и в моя „Фейсбук”, а вероятно и в българската информационна агенция „Фокус”.

източник: Информационна агенция "Фокус", връзка към цялата статия - линк