Долу ръцете от Прометей

"С голямо огорчение научих, че е нанесен сериозен удар върху античната македонска национална идентичност, като недобросъвестни лица са поставили бронзови гащи на статуята на античния македонски герой Прометей". Това заяви историкът проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, по повод дискусията около статуята на Прометей в Скопие цитиран от агенция "Фокус".  Според него античните герои са изобразявани голи, включително - и македонските и затова поставянето на бронзови гащи трябвало да се смята за сериозно посегателство върху македонската национална идентичност.

„Като приятели и съседи на Македония, смятаме, че не е нормално - македонска идентичност с гащи. Македонците, както е известно, винаги са ходили без гащи, което, за съжаление, ги е правило обект на чести посегателства върху македонската национална чест. Поради това те са създали и първия в света Закон за защита на македонската национална чест, по който са осъдени много българи след 1945 година. Затова предлагам - гащите на Прометей да бъдат смъкнати и неговото македонско достойнство, дори и да е малко (каквото подозирам, че е), да засияе с пълния си блясък и красота", казва Божидар Димитров.

Според историка не трябвало да се повтаря грешката с лъвовете на моста „Гоце Делчев" в Скопие, където въпросът със статуите бил решен като са им били премахнати детеродните органи. „Това породи сериозни съмнения за произхода на македонския лъв. Дано албанците в Македония не последват този неприятен пример и не съблекат статуята на Скендербег в Община Чаир", каза още Божидар Димитров.

източник:trud.bg, връзка към цялата статия - линк