Да се замислят онези, които искат Тракия да стане еврорегион

13.12.2013

БОЖИДАР ДИМИТРОВ, шеф на НИМ

ИЗЯВЛЕНИЕТО на турския премиер г-н Реджеп Ердоган със своята пределна откровеност е и смущаващо, но и будещо силно безпокойство.

Той заяви, че Република Турция иска ни повече, ни по-малко възстановяване на Турска република Тракия, в която трябва да влязат части от Гърция и България, но също така и Солун, Македония, Косово и Лудогорието.

На практика Ердоган иска не Турска република Тракия, а възстановяване на бейлербейство Румелия - областта, която включваше от ХV до ХIХ ІІІ век всички европейски владения на Османската империя.

Казаното от Реджеп Ердоган не буди изненада поне за мен. То чудесно се вписва в доктрината на неоосманизма, създадена от неговия външен министър г-н Давутоглу, според която Турция трябва да се върне в бившите си владения в Европа.
Като опитен дипломат, той, разбира се, уточняваше, че има предвид само в икономически и културен смисъл.

Ердоган в прав текст каза какво точно има предвид Анкара с тази доктрина. Има ли от какво да се притесняваме?

Изявлението е направено не от ръководителя на някоя малка, тресяща се от комплекс за малоценност държава като Македония, а от регионална велика сила със 75-милионно население, 650-хилядна армия, десета в световната ранглиста по брутен вътрешен продукт.

Няма и на кого да разчитаме. Европейският съюз търпи 40% от територията на своя страна членка като Кипър да бъде окупирана от Турция, като там също има някаква Турска република.

Армията ни не може да спре инвазията дори на един турски корпус. За авиацията и флота да не говорим.

Нека не се утешаваме, че приказките са казани на предизборен митинг. На подобни мероприятия обикновено се обещават други неща - строителство на мостове дори когато няма реки, откриване на училища, дори когато няма деца.

Заявлението на Ердоган е излязло от душата и сърцето, както се казва. То е с външнополитическа цел и една от тях е да окуражи ефреммолловците в България, Гърция, Македония и Косово. А дори и в Албания.

Затова нека се замислят тези, които искат еврорегион Тракия, може би с най-чисти помисли. Пътят към ада винаги е постлан с добри намерения. Потънали във вътрешните си ежби, както в края на ХVІI век, няма да се усетим как еврорегион Тракия ще стане Турска република Тракия.

източник:24chasa.bg, връзка към цялата статия - линк