Божидар Димитров с филм, посветен на геноцида над българите в Македония

проф. Божидар Димитров
21.06.2012

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров започва нов филм, посветен на геноцида над българите в Македония в периода 1944 - 1949 година.

„Оказва се, че ние знаем повече за арменския геноцид, за геноцида над евреите, наречен Холокост, понаучихме за геноцида над тракийските българи през 1913 година, но за геноцида над българите в първите години на т.нар. „народна власт" в бивша Югославия не знаем почти нищо", коментира Божидар Димитров пред "Фокус".

Над 120 000 българи са пострадали от мероприятия на т.нар. „народна власт" в посочения период. При население на тогавашната Народна Република Македония от около 1 200 000 - 1 300 000 души, това са около десет процента от населението, обясни историкът.

Веднага след идването на власт на сърбокомунистите започва масово избиване на българския интелектуален, военен, икономически и политически елит, който е имал нещастието да остане в Македония, вместо да последва Българската армия и да се изтегли в България, посочи още Димитров.

„В скопската крепост например са избити около 900 български офицери, сержанти и войници, по произход от Македония, мобилизирани и останали в Македония с надеждата, че ще тръгнат да освобождават Солун. Девизът бил „Към Солун, а не към Срем". Вместо това им било казано, че те ще отидат да се бият на Сремския фронт между Югославия и Унгария, срещу германците. Тези, които са отказали, а те са били два батальона, 900 души, са били избити по най-жестокия начин на скопското Кале.
Над 9000 души, събрани от цяла Македония, са били откарани в Отешево, между Преспанското и Охридското езеро. Били са безмилостно избити, а телата им - хвърляни във водовъртежите", посочи Божидар Димитров.

В годините 1945 - 1949 година се провеждат лекарските процеси във Велес, в Струмица, партизанските процеси, процесите срещу първото правителство на Народна Република Македония на Методи Андонов - Ченто.

„По думи на албанци, в този период в затворите е имало само българи и албанци", каза Божидар Димитров.

Филмът ще бъде финансиран от спонсори. „Аз не съм „Трето полувреме", не искам да замесвам българската държава", каза Божидар Димитров.

източник:trud.bg, връзка към цялата статия - линк