България и българите няма да изчезнат и през 22-ви век

14.01.2013

България и българският народ няма да изчезнат нито през 21-ви, нито през 22-ви век, заяви историкът и директор на Националния исторически музей Божидар Димитров пред Фокус.

Рязкото намаляване на бройката родени бебета през 2012 година в страната ни не е повод да се смята, че в бъдеще българската нация може да изчезне.

Има няколко начина да се възстанови населението на България. Единият от тях е привличането на българите от близката чужбина. Това са около 4 милиона души от Турция, Гърция, Македония, Албания, Косово, Сърбия, Румъния, Молдова, Украйна, Русия, Казахстан, обясни Димитров.

Според него повишаването на доходите би решило проблема. Обаче, ако и това не стане в скоро време, може да се вземе пример от първите ни правителства, които дават възможност на черногорци, сърби, чехи, немци, украинци, руснаци, а също и на англичани, австрийци, немци, французи, италианци и дори гърци да заселят обезлюдените райони в България.

"По-бързата процедура по издаване на българско гражданство на хора, които в историята на държавата ни са имали пряко или косвено участие, на техните потомци, ще подсигури бройката на населението ни, защото и те са "достойни български граждани, напълно интегрирани в нацията", коментира още Божидар Димитров.

източник:trud.bg, връзка към цялата статия - линк