Армията ни не може да спре инвазията дори на един турски корпус

19.12.2013

Из изказване на историка Божидар Димитров в профила му във Фейсбук и в интервю по Нова ТВ от днес:

Изявлението на г-н Ердоган е със своята пределна откровеност наистина е и смущаващо, но и будещо силно безпокойство. Той заяви, че Република Турция иска ни повече ни по малко възстановяване на Турска република Тракия, в която трябва да влязат части от Гърция и България, но също така и Солун, Македония, Косово и Лудогорието. На практика Ердоган иска не Турска република Тракия, а възстановяване на бейлербейство Румелия – областта, която включваше от ХV до ХVІІІ век всички европейски владения на Османската империя.

Казаното от Ердоган не буди изненада поне за мен. То чудесно се вписва в доктрината на неосманизма, създадена от неговия външен министър г-н Давутоглу, според която Турция трябва да се върне в бившите си владения в Европа. Като опитен дипломат, той разбира се уточняваше, че има предвид само в икономически и културен смисъл. Ердоган в прав текст каза какво точно има предвид Анкара с тази доктрина.

Има ли от какво да се притесняваме? Изявлението е направено не от ръководителя на някоя малка, тресяща се от комплекс за малоценност държава като Македония, а от регионалната велика сила със 75 милионно население, 650 000 армия, десети в световната ранглиста по брутен вътрешен продукт. Няма и на кого да разчитаме. ЕС търпи 40 % от територията на своя страна членка да бъде окупирана от Турция като там също има някаква Турска република. Армията ни не може да спре инвазията дори на един турски корпус. За авиацията и флота да не говорим.

Нека не се утешаваме, че приказките са казани на предизборен митинг. Там се обещават други неща – мостове дори когато няма реки, училища дори когато няма деца. Заявлението на Ердоган е излязло от думата и сърцето, както се казва. То е с външнополитическа цел и една от тях е да окуражи Ефрем Молловците в България, Гърция, Македония и Косово. А дори и в Албания. А и да се замислят тези, които искат еврорегион Тракия, може би с най-чисти помисли. Пътят към ада винаги е постлан с добри намерения. Потънали във вътрешните си ежби /което в края на ХІV/ век няма да се усетим как еврорегион Тракия ще стане Турска република Тракия.

източник:nreporter.info, връзка към цялата статия - линк