Инициативи и организации

Интересни инициативи свързани с историята и делото на велики българи

Общобългарският комитет „Васил Левски”

Общобълграски комитет "Васил Левски"

Общобългарският комитет „Васил Левски” е непартийно обществено-културно сдружение с идеална цел. Общобългарският комитет „Васил Левски” е самостоятелна юридическа личност за осъществяване на общественополезна дейност, по смисъла на чл. 2 и чл. 38, ал. 1 от ЗЮЛНЦ, развиваща и утвърждаваща духовните ценности, образованието, науката и културата, чрез опазване на българското културно наследство, свързано с идеите на Васил Левски и неговите сподвижници, както и на други дейци от българското Възраждане.

Една от инициативите на комитета е за приобщаването на повече общини, които приемат заветите на Апостола на свободата Васил Левски за свой ЕТИЧЕН КОДЕКС НА ПОВЕДЕНИЕ И НАРОДНА РАБОТА.

официална страница на комитета: http://vasil-levski.bg/
Фейсбук група на комитета - Комитет "Васил Левски" - Vasil Levski Committee, Bulgaria

Ботеви дни в община Враца
източник: Община Враца                                
връзка към страницата - линк
  
    

източници на снимките: www.sabori.bg; dariknews.bg; www.zovzaistina.com

Ботевите дни са посветени на подвига на Христо Ботев и неговата чета. От 2004 година се провеждат под патронажа на Президента на Република България.


   I. Начало на Ботевите чествания. Първият паметник на Христо Ботев
   През 1885 год. на Милин камък се поставя началото на ежегодните чествания, посветени на подвига на Христо Ботев и неговата чета. Първият Ботевски организационен комитет с председател Иванчо Цветков - кмет на Враца и бивш опълченец изработва устав за честванията, които ще се провеждат всяка година. Ботевският организационен комитет е първата неправителствена организация в Република България.
   На 27.05.1890 год. е открит първият паметник на Христо Ботев. Това е и първият скулптурно-архитектурен паметник в Княжество България. Средствата за него са събирани предимно от дарители, въпреки че начинанието се е поддържало и от Стефан Стамболов - в миналото близък другар и съратник на Христо Ботев, а в края на десетилетието министър-председател. Автор на скулптурата е Густав Еберлайн. При моделирането на Ботевата глава той получава известна помощ от младия художник Антон Митев.
   Първият паметник изобразява Ботев в естествен ръст. В дясната си ръка държи призивно издигната сабя, а в лявата свитък хартия. Разпилените листа в краката му подчертават решението да се премине от думи към дела. Върху постамента на паметника били изписани 190 имена на четници и поборници, и прикрепени твърди барелефи на Давид Тодоров, Мито Цветков и поп Коста Буюклийски, внушителна табела с текст и четири лъвски глави из чиито уста бликала бистра вода.
   Металните плочи на паметника са отлети във Виена.
   Инициативата за построяването на Ботевия паметник във Враца е на кмета на града Цено Леонкев и председателя на Постоянната комисия Гьошо Антонов.
   Паметникът е открит тържествено от княз Фердинанд. Сред гостите са министър-председателят Стефан Стамболов, майката на Ботев, съпругата му Венета и дъщеря му Иванка.
   Паметникът е демонтиран през 1955 г.
   На 2 юни 1964 год. се открива сегашният паметник на Христо Ботев, изработен от бронз и сив гранит, висок 12 метра. Автор е скулптора Владимир Гиновски. До паметника гори вечен огън, донесен от Одеса, а върху архитектурните тела има релефи със сюжети от Ботевото творчество и неговия боен път. Паметникът е част от скулптурно-архитектурен ансамбъл включващ в себе си площад, стилизирано лъвче, шадраван и тревни площи дело на архитектите Делчо Сугарев и Иван Иванчев.

   II. Създаване на мемориален комплекс “Ботев път”- 1958 г.
   Непосредствено след освобождението на България поборници и общественици полагат първите дървени, а по-късно и каменни паметници на признателност по пътя на Ботевата чета.
   В 1901 г. комисия с участието на Ботеви четници съставя първия официален протокол за сраженията на четата във Врачанския балкан. За ознаменуване 25-годишнината от подвига на Христо Ботев и неговата чета се полага основният камък на бъдещия паметник на връх Околчица.
   През есента на 1924 г. по инициатива на Врачанското читалище ”Развитие” е формиран комитет за издигане на нов паметник на Христо Ботев във Враца. инициативният комитет поставя временен маркировъчен знак на Околчица във връзка с честванията през 1926 г. знакът представлявал четири метров православен руски кръст – кръст, какъвто носели опълченците по време на националноосвободителните борби.
   В 1936 год. Ботевският комитет във Враца предприема строителството на паметника на Околчица по проект на арх. Петър Дограмаджиев и инж. Никола Новоселски във формата на осмоконечен кръст с височина 28 метра. Строителството завършва през 1939 год.
   Политическите промени в България водят до замяната на кръста на паметника с петолъчна звезда през 1947 год., която по същите причини в 1991 год. е свалена и паметникът възвръща автентичния си вид с опълченски кръст.
Още през 1936 г. се родила идеята за очертаване на Ботевия път от Козлодуй до Околчица с трайни дървесни насаждения. В 1946 год. трима изследователи на Ботевото дело - Димитър Осинин, Павел Делирадев и Иван Велков определят върху терена бойния път на четата. Три години по-късно този път е маркиран с 53 пътепоказателни камъка и шест паметни плочи, а в 1954 год. започва очертаването му с дървесна растителност.
   Официалното изграждане на алеята - паметник от Козлодуйския бряг до лобното място на Христо Ботев във Врачанския балкан е поставено на 27.05.1958 год. с Постановление на Министерския съвет.
   През 1899 год. комисия определя пътя на Ботевата чета след гибелта на Войводата и съставя официален протокол. Същата година пътят на Ботевата чета от лобното място на Христо Ботев до местноста Рашов дол във Врачанския балкан е маркиран и по него минават първите 40 организирани туристи. Предстои осъществяването на последния етап от развитието на Мемориалния комплекс - определяне и маркиране движението на малките групи и отделните четници от Тетевенския и Троянския балкан.


III. Национален туристически поход “По пътя на Ботевата чета” Козлодуй – Околчица.През 1947 год. 17 Ботеви поклонници-туристи преминават по пътя на Ботевата чета и полагат началото на най-голямата родолюбива проява в българското туристическо движение. Походът се провежда ежегодно от 27 май до 2 юни по 120 км маршрут от Козлодуйския бряг до връх Околчица. Осъществява се с подкрепата на Държавната агенция за младежта и спорта, БТС, МОН, Ботевски комитет при Община Враца, Туристическо дружество “Веслец”, Мемориален комплекс “Ботев път”.
Най-многобройни са били участниците в похода през 1976 год., когато са се включили 8 600 туристи.Статия пътепис за похода както и други интересни материали за Ботевата чета можете да откриете в блога на

Скица на пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Врачанския Балкан. Източник Национален музей "Христо Ботев"
линк: http://muzeibotev.com/clients/152/files/images/sn_29stara%20karta%20kalofer.jpg


Откриване на Ботеви дни 2014 - видео материал
източник: ТВ Враца
http://www.tv-vratsa.bg/index.php?lang=bg&r=home/qMdXUU/TOlW9I/Mqd6W0


Отбелязване на Ботеви дни в град Козлодуй

Ботеви дни в община Козлодуй

1. Цели.

1.1. Издигане на чувството за национално достойнство чрез запазване паметта за българите, изиграли роля в съхранението и поддържането на българския дух, в организирането на борбата за свобода и  пробуждане на националното самосъзнание.

1.2. Запазване на народните традиции и развитие на духовната култура чрез популяризиране на културното наследство и увеличаване интереса към културните обекти и събития в община Козлодуй.

1.3. Издигане на гражданското възпитание и стимулиране на гражданската активност чрез оценяване и награждаване на граждани по повод 30 май – Ден на град Козлодуй.

източник и програма за празниците през 2014 можете да намерите от този линк.

снимка http://www.snimkapress.com/


Ботеви дни в община Калофер


Информация и програма за честванията през 2014 - http://kalofer.bg/?p=349

Ежегодно в дните около 2 юни в град Калофер се отбелязва годишнина от гибелта на революционера, поет и публицист, Христо Ботев. Общината организира концерти и представления. Кулминацията на събитията е в навечерието на празника, когато на мемориалния комплекс се провежда тържествена заря - проверка.
„По стъпките на четата на Таньо войвода"

източник: КПД Родно Лудогорие
линк: http://ludogorie.org/index.php?option=com_content&view=article&id=5&Itemid=25

КПД Родно Лудогорие

Всяка година от 30 май до 2 юни се провежда вече станалият традиционен поход "По стъпките на четата на Таньо войвода". Тя е втората чета на българската емиграция в Румъния, организирана по идея на Христо Ботев, която на 17 май 1876 г. слиза на Тутраканския бряг при с. Пожарево. Поради отсъствието на романтичен блясък, четата на Таньо войвода остава в сянката на неизвестността почти 120 години.

Едва през 1996 г. благодарение на 30 годишния труд на краеведа-историк Борис Илиев е установен численият състав - 28 души и отчасти биографията на 23 от четниците. Подробен списък на четата можеш да намериш тук. Също така е маркиран бойният път, продължил 11 дни и увенчан с три сражения и 9 жертви.

Априлското въстание от 1876 г. - чисто българско по своя произход е цобре проучено. Последен отзвук от априлските пожари е саможертвата на цвете чети - на Ботев и Таньо. Светът дълго говори и пише за зверствата при потушаването му. Примерите за това са безкрайно много, известно е че именити обществени личности, писатели и политици из цяла Европа отразяват това събитие, полемизирайки от своите трибуни. Руски интелектуален кръжец, начело с Достоевски изпраща своя член д-р Судзиловски да намери водачите на нашите емигранти с посланието" Не умирайте!" Отговорът на двамата войводи е: "Ние клетва сме дали!" Така те поемат към майка България. Идеята е единият отряд да действа от запад в помощ на Врачански революционен окръг, а другият на изток в подкрепа на сливенските бунтовници за подсилване на въстанието и създаването на север от Балкана на свободна територия. Съдбата и на двете чети е сходна - първоначален ентусиазъм, момент на съмнения, лутане, сражения и разгром. Двамата войводи загиват, за да осветят два върха от историята на България - Околчица и Керчан баир.

Идеята на това родолюбиво дело е да се популяризират светли примери от нашата история. В този глобализиращ се свят именно културата и националната история са реперите за оцеляване. На родната си земя не бива да чакаме някой друг да се грижи за нас. Индивидуалната култура чрез личния избор разширява свободата и хоризонтите. Хегемонната роля на английския език не обрича на "варварско" поведение иначе говорящите, а също и фалшивия страх от американизация. Култура и адаптивност са ключовите думи за индивида във време, когато в световен мащаб отслабва националната държавност. През 1948г. Т. Елиът предсказва , "...че ще станем свидетели на Ренесанс на местните и регионални култури и нрави." Затова е ценна идеята на община Тутракан за изграждане на пътека "По стъпките на четата на Таньо войвода". Не е нужно да чакаме непременно висшестояща инстанция или "западно" субсидиране за неща, които можем да сътворим сами. А те са около нас. С риск да доскучея ще цитирам дядо Вазов - "Лудите - те да са живи"...


Хайдушко сборище

Хайдушко сборище се организира от сдружение "Родопски хайдути".

Фейсбук страница на сдружението можете да отворите от този линк

Всяка година младите родолюбци излизат в гората за 3-4 дни, като местата на сборищата се избират в зависимост от исторически събития, разиграли се по време на турското робство.

.."сдружението цели да покаже и разкаже за стария начин на живот на родопските комити и техните ятаци, далече от комерсиалното и сиво ежедневие" - Манол Ружинов.

Статития за събитието от петата поредна година на инициативата можете да прочетете от този линк.

Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник

Сурва - Перник

    Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма фестивалът е среща и надпревара на живите й носители, най-популярни с наименованията “сурвакари” и “кукери”.
Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година.
    Традиционно във фестивалната надпревара участват около 6 000 души в около 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка.
Участниците идват в Перник на състезание, за емоцията, за веселбата, за признанието, че са участвали.
Зрителите от Перник и цялата страна, гостите от чужбина, идват, за да споделят магията на играта, да видят и пипнат маските, да се почувстват обновени, да си пожелаят здраве и късмет.

Сурва - Перник

Страница на фестивалът с актуална информация - www.surva.org
източник: surva.org


Делюви празници

Делюви празници
От 2001 година Община Златоград, съвместно с Етнографски ареален комплекс, организират Делюви празници, посветени на легендарния родопски герой Делю войвода. Незабравими ще останат театралните възстановки на „Гибелта на Делю хайдутин” и „Един пазаренДелюви празници ден в стария Златоград”, представени през 2007 г. и 2008 г. в квартала с възрожденска архитектура на Златоград.

Местни самодейци и популярни артисти забавляват жителите и гостите на Златоград всяка година, а гостите и туристите посетили нашия град, по време на Делювите празници, остават впечатлени от ревностната почит на златоградчани към традициите. Преоблечени като занаятчии, търговци и абаджии, фотографи и просто като купувачи и зевзеци, организатори и граждани пресъздават истинска атмосфера на един пазарен ден от миналия век.

Заповядайте и тази година в Златоград – градът на Делю войвода!
източник:rodopskiglas.com, връзка към цялата статия - линк
Делюви празници


СЪЮЗЪТ НА ТРАКИЙСКИТЕ ДРУЖЕСТВА В БЪЛГАРИЯ (СТДБ)

СЪЮЗЪТ НА ТРАКИЙСКИТЕ ДРУЖЕСТВА В БЪЛГАРИЯ
 СЪЮЗЪТ НА ТРАКИЙСКИТЕ ДРУЖЕСТВА В БЪЛГАРИЯ (СТДБ) е независима, непартийна и неправителствена, патриотична организация с дълголетна история. Патрон на организацията, е един от нейните създатели Капитан Петко Войвода, който е български национален герой и крупна историческа личност, издигнала се до най-възвишения идеал за свобода, за независимост на България и за мир на Балканите.

СТДБ защитава интересите на около 1,5 милиона българи, живеещи в тракийския регион и вътрешността на страната, и на потомци на бежанци от Беломорска и Източна Тракия. Съюзът има разгърната структура на територията на България и е в процес на доизграждане на своята организационна мрежа във всички общини.

Главните цели на СТДБ са свързани с популяризиране на тракийското културно и историческо наследство, защита на човешките и имуществените права на тракийци и техните потомци, защита на българщината и на тракийските българи извън страната, поддържане на добросъседски отношения с балканските народи.
Страницата на организацията можете да отворите от следната връзка - линк

Войводи се сдружиха в „Пазители на българщината“

Китна Жеравна стана домакин на още една патриотична инициатива. По идея на Христо Димитров – създател и продуцент на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”, на 10 май 2014 г. в емблематичното балканско селце се състоя учредяването на новото сдружение „Пазители на българщината”.

Основна цел в дейността на сдружението е организирането и провеждането в дните около рождената дата на Апостола на свободата Васил Левски – 18 юли, на ежегоден събор в местността Добромерица край Жеравна. Патриотите са го нарекли „Войводска среща”.
Идеята на създателя на „Българе”, подкрепена от учредителите, е участието в това събитие да става на предвождани от войводи организирани чети (дружини), които по състав могат да бъдат мъжки, женски или смесени. Индивидуални участници ще се допускат само ако са дарители, съратници или гости.

източник:desant.net,връзка към цялата статия - линк

Христо Димитров: Второто българско възраждане вече е факт

Това е състояние на духа, сигурен съм, ще последва и в материален план, оптимистичен е председателят на УС на сдружение “Пазители на българщината” и създател на ансамбъл “Българе”

източник:desant.net,връзка към цялата статия - линк

 

Стартира фондонабирателната кампания за изграждане на Монументален комплекс „Васил Левски”.

Сдружение „Аз обичам България” започна кампания за набиране на средства за изграждане на Монументален комплекс „Васил Левски” край Свиленград. Сумата, необходима за реализирането му, изчислена на база концептуален проект, е 4.5 мил. евро.

източник: http://www.ilovebg.bg/initiatives/view/10

Знаем, че цялата сума не е по силите на никой от нас по отделно. Но също така знаем, че е възможна и реална, ако се обединим!

Желанието ни е, 140 години след саможертвата на Апостола, да докажем, че тя не е била напразна, че можем да бъдем Народ, можем да работим заедно в името на една цел.

     Надяваме се и вярваме, че проектът ще спечели сърцето на всеки, научил за него, и през 2017 г., когато е крайният срок за реализирането му, ще можем да се съберем край Свиленград и да отдадем почит заедно пред делото на най-великия българин.

Страница на инициативата http://pametnik.bg/

....Защо паметник на Васил Левски?

В България са се родили, живели и живеят много велики хора. Но когато търсим в съзнанието си име - символ на безкористната борба за свобода и разцвет на Отечеството ни, личност, около която ореолът на народната любов и почит е светъл и ненакърнен от лоши думи или дела, винаги се сещаме за Левски. Той е Символът. Той е събирателният, чист образ на смелостта на революционерите, на отдадеността към общото дело, на безкористната любов към Родината и народа. Неговия образ пазим дълбоко в сърцата си - там, където са най-съкровените поводи за гордост. За да го докосваме всеки път, когато имаме нужда да получим потвърждение и подкрепа на усещането, че сме потомци на велик род.


"Да преброим паметниците на Левски"

http://www.kafene.bg/index.php?p=article&aid=5276
Целта на инициативата е да се събере информация в кои градове и села на България има паметник или барелеф на Васил Левски. Надяваме се, че с радост ще се включите. Убедени сме в резултатите, които ще покажат, че Васил Левски е българинът, в чиято чест са изградени най-много паметници. Ако българската роза е туристическият символ на нашата родина, то със сигурност трябва да обявим Васил Левски за историческия символ на България.


oще информация:

http://www.kafene.bg/index.php?p=article&aid=6070Чакърови празници

източник: Вестник Приятел
линк към статията тук

Традиционните Чакърови празници това лято ще се състоят следващата събота, на 26 юли, на Чакъровите поляни, малко над прочутата местност Карагьол.
Тържествата ще бъдат открити официално сутринта с участието на смолянския ансамбъл „100 каба гайди”. Ще бъде представена историческа възстановка с жива картина за героичната борба на Чакър войвода и неговата чета с турските поробители. В „театрото” ще участват членове на патриотични клубове от Самоков, София, Видин, Шумен, Стара Загора и Пловдив.
В същия ден ще се състоят народни борби с атрактивни награди и фолклорен концерт с участието на самодейци от района. Планират се още пресъздаването на народни обичаи и изложба на местни ястия и експонати.
Вечерта пък ще има хайдушки огньове и палатков лагер. Организаторите от Общината и самоковския клуб на любителите на историческо оръжие „Чакър войвода“ обещават фолклорен оркестър, много музика, танци и веселие.
Част от участниците в тържествата ще пристигнат още вечерта в петък, на 25 юли, когато на поляните също ще има огньове, музика, хора и песни.
След прекъсване от около едно десетилетие Чакъровите празници бяха възстановени през миналата година.
Първите подобни тържества на историческата местност край Искъра пък са организирани през лятото на далечната вече 1975 г.
Догодина се навършват 200 години от рождението /1815 г./ на Христо Проданов – Чакър войвода и 160 лета от неговата гибел.


снимки от събитието - линк


Инициативи на Българска история

линк: http://www.bulgarianhistory.org/category/iniciativi/

Младият екип на „Българска история“ създаде един великолепен сайт за "опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало".

Наскоро издадоха и първата си книга. Имат много последователи в социалните мрежи и изнасят уроци по родолюбие. Създатели са на редица видеоклипове с историческа тематика. 

„Да обиколим българските училища“ е една от техните инициативи. Информация за подкрепяните от тях инициативи може да намерите на този линк.Възрожденци - Варна

страницата на групата във Facebook - link

25 лика на известни български царе и възрожденци красят стена във Варна

източник: moreto.net

линк: http://www.moreto.net/novini.php?n=221995


Панорамна стена с ликовете на 25 известни български царе и възрожденци са изрисували ентусиасти в близост до Аспаруховия мост във Варна. Това каза за Радио „Фокус” – Варна Стефан Бъчваров, един от организаторите на инициативата. Той посочи, че проектът е част от кандидатурата на Варна за културна столица на Европа през 2019 г. По думите му стената, която е изрисувана с графити, е дело на млади мъже и жени, които са пристигнали от всички краища на България, за да разкрасят иначе голата стена. Стената е изрисувана в хронологичен ред, като Бъчваров заяви, че историци са помагали при подбора на лицата, които да бъдат изобразени. На първо място е изрисуван кан Кубрат, следван от Аспарух, Крум, Омуртаг и т.н. След тях се нареждат видни български революционери и възрожденци, като Васил Левски, Христо Ботев, а последният лик е на баба Тонка. „Оставили сме и едно празно място, на което сме писали – кой ще е следващия. Целта е да изрисуваме съвременен български политик, който обаче има заслуги за развитието на България – за сега обаче само изчакваме”, каза още Бъчваров.

Той подчерта, че най-трудно е било да се намерят хората, които рисуват, тъй като те трябва да рисуват много сходно, за да се спазва точната композиция.

Стената предизвика и много положителни емоции сред варненци, които ежедневно минават по Аспаруховия мост и според които подобни инициативи трябва да се случват непрекъснато.


КЛУБОВЕ “МЛАДИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ”

източник: Общобългарски комитет "Васил Левски"

линк: http://vasil-levski.bg/

Клубовете “Млади възрожденци” са независима патриотична обществена организация на ученици с доброволно членство. Те се организират в училищата на територията на Република България и в българските училища извън страната. Основната им цел е утвърждаване на национално-патриотичните ценности и идеали сред учениците и съхраняване на българската идентичност и облик в Европейския съюз. Клубовете поддържат и развиват интереса на децата към българската история, литература и култура, както и към социалните дейности и спорта. Те работят в тясно сътрудничество с Общинските комитети “Васил Левски” в населеното място и са под методическото ръководство на Общобългарския комитет “Васил Левски”. Клубовете “Млади възрожденци” са поле за извънкласно общуване на децата от различни етноси и посредством развитието на общи интереси и чрез съвместни дейности цели също интеграцията на децата от турскоезични и ромски семейства и приобщаването им към българските национални ценности.Национално Дружество "Традиция"

Национално Дружество "Традиция"
Национално дружество "Традиция" е доброволна, неполитическа, патриотична и културно-просветна общност на граждани, проявяващи професионални и любителски интереси към традициите във въоръжените сили по отношение на моралните ценности, воинските ритуали, униформените облекла, нагръдните знаци, историческото оръжие и военните символи. В края на 2001 год. с решение на Софийски градски съд сдружението е вписано в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. В момента клубове са регистрирани в София, Пловдив, Благоевград, Шумен, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Ловеч, Дряново, Смолян, Панагюрище, Тетевен, Копривщица, Перник и др.

източник: www.traditsiya.com

Фейсбук група Национално Дружество "Традиция"

Фейсбук група Национално Дружество "Традиция"
връзка към групата във Фейсбук - линк


Форум Традиция

Форум Традиция
връзка към страницата - линк


Започва инициатива за издирване на малко известни портрети на български възрожденски дейци

източник: БНТ
връзка към цялата статия - линк

 

Случайно открит на тавана на селско училище портрет на Васил Левски сложи началото на инициатива, наречена “По следите на изгубената колекция”. Кампанията е на издателство “Просвета”, целта е българските училища да издирят осем неизвестни портрета на известни българи, сред които Христо Ботев, Любен Каравелов, Петко Славейков, Георги Раковски. Портретите са отпечатани преди 130 години от Христо Г. Данов.

Издателството се ангажира да ги възстанови и да ги разпрати до училищата, които носят имената на бележитите българи.

Всичко започнало през лятото, когато училище ” Св.св. Кирил и Методий” в пазарджишкото село Ковачево било ремонтирано. При почистването на таваните бил открит стар портрет на Васил Левски. Издател бил Христо Г. Данов, а самият портрет е отпечатан във Виена към 1880 година. И тъй като сега, според  директора на училището, никъде не може да се намери толкова добър портрет на Апостола, той се обърнал към издателство “Просвета”. Оттам му казали,че литографията е уникална и я реставрирали. После на тавана на училището открили и портрета на Хаджи Димитър.


Списък на военните паметници в България

На страницата на Сдружение Национално движение “Българско наследство” можете да откриете списък на веонните паметници разделени по области.

Връзка към картата - линк

Военни паметници


Сдружение Азбукари

„Сдружение Азбукари" е неправителствена организация, създадена през 2012 година. Същността на работата ни е да развиваме социалната интеграция, да насърчаваме и подкрепяме талантливите деца и да ги вдъхновяваме да не изоставят мечтите си. „Сдружение Азбукари" доказа, че е инициативна организация, която умее да събира хора с разнообразни интереси, образование и професии, обединени от идеята да помагат и да подобряват условията на живот на децата.

Проекти:

  • „Букварино“ - Уникална патриотична игра тръгва към децата в България

Урок по родолюбие и игрознание. Това е краткото описание на „Букварино".

Букварино


  • Обичай Родината

Целта на проекта е да се насърчи любознателността на децата в основните училища с модерен образователен подход, съставен от 11 различни теми.

карта Обичай Родината
  • Стая за усмивки
  • Академия за толерантност
  • Детска площадка в НИМ
  • Детска площадка в град Велико Търново


официална страница: http://www.azbukari.org/