Филми

Хайдушка клетва (1958)

Година: 1958
Времетраене: 98 мин
Цвят: Черно-бял
Звук: Моно
Жанр:  Драма
Година: 1958

„Хайдушка клетва“ е български игрален филм (драма) от 1958 г. на режисьора Петър Б. Василев, по сценарий на Орлин Василев. Оператор е Димо Коларов.
Създаден е по новелата „Хайдутин майка не храни“ на Орлин Василев. Музиката във филма е композирана от Александър Райчев.

Актьорски състав
Роли във филма изпълняват актьорите:
Апостол Карамитев — Страхил
Гинка Станчева — Ивана
Стефан Пейчев — Горан
Андрей Чапразов — Мехмед бей
Константин Кисимов — Йорданчо крастата
Иван Братанов — Станьо
Герасим Младенов; Любомир Бобчевски; Стефан Гецов; Луна Давидова; Борислав Иванов; Никола Дадов; Христян Русинов; Динко Динев; Никола Узунов; Стефан Гъдуларов; Георги Сарафов; Георги Наумов; Георги Асенов; Иванка Касабова

източници:BGmovies.info - линк; Уикипедия - линк

Филмът можете да гледате от този линк


Страхил войвода

Година: 1938 [1938-03-28]

Времетраене: 34 мин

Цвят: Черно-бял

Звук: Моно

Жанр:  Късометражен

Година: 1938

източници: cinefish.bg, връзка към цялата статия - линк

                  bgmovies.info , връзка към цялата статия -линк

Връзка към страницата на филма в енцикплопедия IMDB - линк

Краят на XVIII и началото на XIX век. Страхил е войвода на хайдушка чета, закрилник на народа. Съобщават му, че хора на Мехмед бей са откраднали хубавата Ивана и са я затворили в конаците му... След съдбоносни и напрегнати перипетии - битки, отвличания и коварства Страхил се превръща в „страшен хайдутин”, както и гласи финалният надпис на филма.

България, Германия / 1938 / 34 минути

Режисьор: Йосип Новак

Сценарист: Орлин Василев

С участието на:Иван Димов ... Страхил войвода,Ружа Делчева ... Ивана, Богомил Андреев ... Горан, Димитър Пешев ... Мехмед бей, Асен Камбуров, Иван Попов, Ризо Ризов, Коста Райнов, Лео Конфорти, Борис Кирчев, Борис Борозанов, Христо Коджабашев, Константин Бесарабов, Сийка Илиева ... Танцьорка, Люба Попова ... Танцьорка


Капитан Петко войвода

Капитан Петко Войвода
Капитан Петко Войвода
Капитан Петко Войвода


Kapitan Petko Voivoda 1981

Борец за свобода по света, за независимост на България, за мир и равноправие на Балканите. Живот-борба в името на идеал, погребан с последен предсмъртен протест към властта: "Те погребаха България"....
Българи, гърци и турци с различни култура, вяра и език, обединени  в почитта си към един герой - легендарния българин Капитан Петко войвода.

Биографичен филм за Петко Киряков, известен в българската история като Капитан Петко войвода. Политическата обстановка в Османската империя и по-специално в Източните Родопи, мотивирала действията на главния герой е разяснявана от писателя и сценариста Николай хайтов в началото на всяка серия.

По историческия роман на Николай Хайтов.

България / 1981 / 78 минути
Възрастова група: C - Не се препоръчва за деца под 12-годишна възраст

Сценарист: Николай Хайтов
Режисьор: Неделчо Чернев
В ролите: Васил Банов, Светозар Неделчев, Никола Чиприянов, Бистра Марчева, Стоян Гъдев, Пламен Дончев, Васил Михайлов, Продан Нончев, Димитър Йорданов, Дичо Дичев, Евангелия Тупарова, Милко Минчев, Аспарух Николов, Георги Фратев, Меглена Димитрова
Оператор: Димо Коларов

Разпространител: БНТ

Други заглавия:
12-сериен телевизионен филм в три части: Хайдутин, Комита, Мирен живот

източник: cinefish.bg, връзка към цялата статия - линк 

 

Записки по българските въстания

Zapiski po bulgarskite vustania 1977

Жанр: Биографичен, Драма, Исторически
България / 1977 / 70 минути
Възрастова група: C - Не се препоръчва за деца под 12-годишна възраст

Режисьор: Веселин Бранев, Борислав Шаралиев, Георги Бранев, Мария Русева
В ролите: Стоян Стоев,
Илия Добрев, Радко Дишлиев, Антоний Генов, Георги Мамалев, Илия Караиванов, Александър Александров, Стефан Стeфанов

Разпространител: БНТ

Други заглавия: 13-сериен телевизионен филм

"В памет на българския писател Любен Каравелов посвещавам настоящата си книга".  Захари Стоянов

13 серия
"Краят"


Волов, Икономов и Никола Караджов бягат от Копривщица и се отправят към Румъния, но са убити от турци край село Бяла, Русенско. Бенковски и неговите четници са изпълнени с чувство на вина за това, че не са могли да направят нищо за панагюрци. На кратък военен съвет те решават да преминат Балкана и да потърсят 741 рпомощ от Стамболов в Търново, предполагайки, че там бунтът е бил успешен. Пътят през планината е тежък и много от бунтовниците стават жертва на башибозушки засади.

Отчаяният Бенковски иска да се самоубие, но другарите му го разубеждават. Неспособен да се справи със слабостта си, главният войвода отстъпва командването на четата на Захари Стоянов. Постоянно преследвани, четниците решават да се разделят. Бенковски, Зхари, свещеникът на четата отец Кирил и още един въстаник тръгват сами, водени от овчаря дядо Въльо. Изкушен от наградата, която се дава за главата на войводата, овчарят ги предава на турците.

При преминаването на река Костина в Тетевенския Балкан Бенковски и отец Кирил са убити от засада. Захари Стоянов пада в реката и така се спасява. Останал сам, той захвърля четническата си униформа и тръгва към Румъния.

източник: cinefish.bg, връзка към цялата статия - линк

 

Демонът на империята

Demonut na imperiata 1971

Жанр: Драма, Исторически
България / 1971 / 50 минути

Сценарист: Стефан Дичев
Режисьор: Вили Цанков
В ролите: Саркиз Мухибян, Петър Слабаков, Джоко Росич, Антон Горчев, Илка Зафирова, Досьо Досев, Марин Янев, Лео Конфорти, Богомил Симеонов, Желчо Мандаджиев, Иван Кондов, Васил Попов, Виолета Гиндева, Наум Шопов, Илия Добрев, Георги Калоянчев, Иванка Димитрова, Георги Русев, Никола Тодев, Коста Цонев, Михаил Михайлов, Руси Чанев, Георги Черкелов, Христо Иванов, Димитър Бочев, Иван Цветарски, Жана Стоянович, Евтим Кирилов
Оператор: Борислав Пунчев

Разпространител: BNT

 Втората половина на ХІХ век. България е под турско робство. За да извоюват свободата на отечеството си, българи-емигранти в Румъния основават революционен комитет. Един от челновет му е Васил Левски - Дякона, както българите наричат Апостола насвободата, а турчите - Джингиби(Неуловимия Дякон).

източник: cinefish.bg, връзка към цялата статия - линк 


Под игото

Pod igoto 1990

Жанр: Драма, Исторически
България / 1990 / 60 минути
Възрастова група: C - Не се препоръчва за деца под 12-годишна възраст

Сценарист: Янко Анков
Режисьор: Янко Анков, Нина Янкова
В ролите: Георги Парцалев, Георги Георгиев – Гец, Кирил Варийски, Любен Чаталов, Илия Караиванов, Елена Маркова, Андрей Слабаков, Георги Калоянчев
Оператор: Цветан Чобански

Разпространител: БНТ

Други заглавия: 9-сериен телевизинен филм

1875 година, поробена България, Бяла черква. В кафенето на хаджи Ахил местните първенци хаджи Смион, даскал Гатю, даскал Фратю, хаджи Атанасия, поп Ставри и франкофонът Михалаки Алафрангата обсъждат политически проблеми. Излезли на разходка в гората, те се осмеляват да я огласят с патриотични възгласи, но появата на онбашията Шериф ага ги кара уплашено да замлъкнат. Онбашията отвежда в конака даскал Гатю. Там той заварва протурски настроените Варлаам Копринарката, Селямсъза, Иванчо Йотата и Кириак Стефчов. Те са занесли на Хюсни бей прокламация, която той кара учителя да му прочете.

Оказва се, че това всъщност е сатира, насочена срещу Копринарката и Селямсъза. Привечер многолюдното семейство на чорбаджи Марко се е събрало на вечеря. Силен шум нарушава спокойствието им. В плевника чорбаджи Марко открива избягалия от Диарбекир син на неговия приятел Кралича.

Излизайки от дома на Марко, младежът попада на патрул. Успява да избяга, но връхната му дреха, заета от доктор Соколов, остава в ръцете на преследвачите. Кралича се укрива във воденицата, където убива разбойника Емексиз Пехливан и негов приятел, които се опитват да изнасилят дъщерята на воденичаря.

Свидетел на убийството е местният луд Мунчо. Благодарният воденичар Стоян отвежда Кралича в манастира при дякон Викентий, който го укрива. Доктор Соколов е арестуван заради бунтовните книжа, открити в джоба на подарената от него дреха.

източник: cinefish.bg, връзка към цялата статия - линк 

 

Под игото

Pod igoto 1952

Жанр: Драма, Исторически
България / 1952 / 118 минути
Възрастова група: C - Не се препоръчва за деца под 12-годишна възраст

Сценарист: Павел Спасов, Георги Крънзов
Режисьор: Дако Даковски
В ролите: Апостол Карамитев, Иван Димов, Константин Кисимов, Стефан Пейчев, Васил Кирков, Петко Карлуковски, Лили Попиванова, Мирослав Миндов, Георги Раданов, Петър Димитров, Ганчо Ганев
Оператор: Бончо Карастоянов

Разпространител: БНТ

България е под турско робство. В село Бяла Черква се завръща от Диарбекир Иван Краличът. В училището има открит урок. Учениците на Рада Госпожина се притесняват от заплетените въпроси на гръкофила Киряк Стефчов. Тогава се намесва новият учител Бойчо Огнянов, който помага на момичетата. Доктор Соколов и Огнянов организират хората в таен комитет за вдигане на въстание.

Представителят на Клисура – Боримечката се среща с Огнянов и му обещава подкрепа. От Киряк Стефчов турците разбират, че Огнянов е Иван Краличът. Отиват да го арестуват в църквата, откъдето по време на служба той се измъква с помощта на Колчо Слепеца. На седянка в дядо Стойчовата къща в Клисура моми и ергени се веселят. В същото време в мазето Огнянов оповестява датата на въстанието. Подготовката на въстанието е в пълен ход.

Рада и Бойчо Огнянов си дават клетва за обич. Извършено е предателство и въстанието избухва по-рано. Клисура и Бяла черква горят. Въстанието е жестоко потушено.

Русия обявява война на Турция и руските войски заедно с българските опълченци освобождават България. Народът възторжено посреща победителите и празнува дългоочакваната свобода.

източник: cinefish.bg, връзка към цялата статия - линк

 

Мера според мера

Mera spored mera 1981

Жанр: Исторически, Сериал
България / 1981 / 60 минути
Възрастова група: C - Не се препоръчва за деца под 12-годишна възраст

Сценарист: Руси Чанев, Георги Дюлгеров
Режисьор: Георги Дюлгеров
В ролите: Григор Вачков, Вълчо Камарашев, Димитър Буйнозов, Катя Иванова, Венцислав Кисьов, Иван Черкелов, Людмил Тодоров, Иглика Трифонова, Цветана Манева, Мартина Вачкова, Димитър Луканов
Оператор: Радослав Спасов

Разпространител: БНТ

Първият български филм за борбата на македонските българи. Историята на Илинденско-преображенското въстание през 1903 година с участието на реални исторически личности — Апостол войвода, Христо Чернопеев, Яне Сандански, Пейо Яворов, Гоце Делчев, Георги Мучитано, превърнали се в национални герои.

Съдбата на един обикновен поборник - Дилбер Танас, превърнал се от неук чобанин  в мислещ човек и сподвижник на известни войводи е метафора на общата ни история, в която човешки драми и политически игри променят изначалната идея на борбата и нейното значение.

По романа на Свобода Бъчварова - "Литургия за Илинден".

източник: cinefish.bg, връзка към цялата статия - линк 


Свобода или смърт

Година: 1969 [1969-01-02]

Времетраене: 91 мин

Цвят: Цветен

Звук: Моно

Година: 1969

източник: http://bgmovies.info/movies/Svoboda+ili+smyrt_1969

Филмът е в енцикплопедия IMDB - линк

Филмов разказ за подвига на поета революционер Христо Ботев и неговата чета.
През 1876г. на австрийския кораб "Радецки" пътуват около 200 души български революционери, преоблечени като градинари. Те успяват да превземат кораба и принуждават капитана да спре на български бряг. Пътят на четата към Балкана е съпроводен от безкрайни битки с турските войски. В последното сражение загива и Христо Ботев.

Режисьор: Никола Корабов

Сценарист:Васил Попов

С участието на: Милен Пенев ... Войводата Христо Ботев; Коста Цонев ... Подвойводата; Стефан Илиев ... Войновски; Кирил Господинов ... Иваница; Апостол Карамитев ... Давид Тодоров; Васил Михайлов ... Поп Сава; Георги Михов ... Обретенов; Иван Братанов ... Дишлията; Иван Несторов; Александър Диков; Анатолий Полански; Антон Горчев; Андрей Аврамов; Петко Карлуковски; Петър Ралев и др.


Шибил

Година: 1967

Времетраене: 90 мин

Цвят: Цветен

Жанр:  Драма

Източник: bgmovies.info, връзка към цялата статия - линк

източник снимка - Българска Национална Филмотека - линк

Филмът е в енцикплопедия IMDB - линк

„В годините на турското робство в планината властва страшният хайдутин Шибил. От него се страхуват и селото, и градът. За главата му е определена награда. Един ден през прохода минават група жени. За първи път Шибил не взема златните им пендари. От пръв поглед се влюбва в Рада - красивата дъщеря на Велико кехая. Тази любов преобразява Шибил. Той престава да мисли за грабежи и хората му го изоставят. Шибил е готов да слезе в селото и официално да поиска ръката на Рада от баща й, въпреки, че знае, че това може да му струва живота. Цялото село е завардено от заптиета. Рада излиза да посрещне своя любим. Тя не знае, че баща й го е предал. Всички, дори жестокият Мурад бей се възхищават от хубостта и храбростта на хайдутина. Но Велико кехая не желае Шибил за свой зет и дава знак за стрелба. Двамата млади падат в последна прегръдка...”
                                Енциклопедия „Българско кино”
                                                               Титра. София, 2000 

Режисьор: Захари Жандов

Сценаристи: Магда Петканова, Генчо Стоев, Йордан Йовков, Захари Жандов

С участието на: Петър Слабаков ... Шибил; Доротея Тончева ... Рада; Стойчо Мазгалов ... Велико кехая; Елена Хранова ... Майката на велико; Стефан Пейчев ... Мурад бей; Иван Братанов ... Дядо Вульо; Николай Иванов ... Стефан; Димитрина Савова ... Женда; Никола Дадов ... Драган; Борислав Иванов ... Димчо кехая; Петър Мастаргаков ... Радил; Сийка Христова ... Дойна; Иван Раев; Добринка Попова; Николай Дойчев и др.

Снимка

http://bnf.bg/uploads/86523825.jpg
Шибил


Още ли бродиш, Делчев Войвода

Документален филм на Регионален телевизионен център – Благоевград-  „Още ли бродиш, Делчев войвода!“ с  режисьор Валери Яков, сценаристи Валери Яков и Красимир Кушев, научен консултант доц. д-р Димитър Тюлеков.


Ениджевардарското слънце

Филмът "Ениджевардарското слънце. По следите на Апостол Войвода 100 години по-късно" разказва за живота на легендарния войвода и защитник на българите в Ениджевардарско Апостол Петков. Филмът е създаден по случай 100-годишнината от гибелта на големия български герой от Инициативен комитет от гр. Бургас с председател Георги Дракалиев. Кадрите са заснети в Егейска Македония, днешна Гърция - в земите на Ениджевардарско, по долното течение на р. Вардар, западно от Солун. Днес голяма част от наследниците на българите от Ениджевардарско живеят в Несебър, Влас, Равда и др. Една от целите на филма е да се покаже какво е останало от българщината в днешна Северна Гърция 100 години след смъртта на легендарния войвода.Филмът може да бъде изгледан от някои от следните линкове:

Линк 1

Линк 2


Ботевата епопея

Година: 1928
Времетраене: 0 мин
Жанр:  Документален
Година: 1928


Ботеви тържества в Козлодуй и Враца

Година: 1936
Времетраене: 0 мин
Жанр:  Документален
Година: 1936

 

Ботеви тържества във Враца

Година: 1929
Времетраене: 0 мин
Жанр:  Документален
Година: 1929


Служебен защитник

Филмът на БНТ ,,Служебен защитник'' е посветен на 135 - та годишнина от процеса срещу заловените Ботеви четници и 110 - та годишнина от смъртта на техния служебен защитник Илия Цанов. Той е български патриот, символ на адвокатско достойнство, всеотдайност и безстрашие, на непоколебима борба за право и човечност, на доблестно въставане срещу тиранията на властта. Филмът излиза през 2004г. Режисьор е Андрей Алтъпармаков, сценаристи са проф. Дойно Дойнов и Тодор Ташев, а оператор Стефан Алтъпармаков.
Времетраене: 15 мин.

Служебен защитник

Филмът можете да изгледате в Youtube от този линк.


Ботев: от Голгота към Свобода

Режисьор, оператор и монтаж: Искрен Красимиров
Сценарист: Красимир Стефанов
Фотограф: Люба Филипова
Музика: Бойчо Димов
В ролите: 
Филип Филипов - Христо Ботев
Учителят - Александър Владимиров
Учениците - Николай, Ерик, Томислав, Магдалена, Ина и Габриела от СОУ "Христо Ботев" - гр.Враца

Панайот Хитов - Между легендата и истината

РТВЦ-Русе, излъчван по БНТ:

2000

режисьор Владимир Кондов, оператор Николай Шандурков, сценаристи – н.с. Веселина антонова и Бояна Шандуркова

Филмът може да гледате от сайтовете на Vbox и Youtube

част 1 - линк

част 2 - линк

част 3 - линк


Турски гамбит

Turetskii gambit 2005

Жанр: Драма
Русия / 2005 / 130 минути
Възрастова група: B - Без ограничения в показа Звук: Dolby Digital
Сценарист: Борис Акунин
Режисьор: Джаник Файзиев
В ролите: Егор Беройев, Владимир Илин, Олга Краско, Марат Башаров, Дмитрий Певцов, Даниел Олбрихски
Сайтове:

http://www.gambitfilm.ru/

IMDB

„Турски гамбит” е разказ за приключенията на младия детектив Фандорин. Годината е 1877-ма, руско-турската война е в разгара си. След като е избягал от плен, Фандорин бърза да стигне лагера на руските войски, за да предаде важна информация за подготвяно нападение на противника.
По пътя той се запознава с Варвара Суворова, която иска да се срещне със своя годеник. По информация на Ераст Петрович в главния щаб на руските войски е Анвар – турски шпионин, който ръководи секретна операция. Титулярният съветник Фандорин започва да подозира всички ....

Джаник Файзиев, който до този момент снима лъскави новогодишни програми си поставя трудно изпълнима задача: за малко повече от два часа да разкаже история за сериал, като при това остане в рамките на класическата драматургия, където завръзката, кулминацията и развръзката се случват само веднъж, а не както е в стандартната телевизионна „сапунка” – на всеки 40 минути.

И в крайна сметка, успява да се справи със задачата. Както е известно, залогът за бъдещия успех се осигурява не толкова от сюжета, колкото от актьорите, които изпълняват ролите в сюжета. Продуцентите явно не са се стискали за хонорарите, защото в Турски Гамбит участват едни от най-търсените актьори в руското кино и телевизия. Истинска майсторска класа показват Александър Ликов, Виктор Вержбицкий, Дмитрий Певцов. В скромен епизод играе и Анатолий Кузнецов, който не се е снимал в киното от 1995 г.източник: cinefish.bg, връзка към цялата статия - линк

можете да гледате този филм оттук: линк
------------------------------


Разговор за Полковник Каварналиев

Част от предаването "Памет българска" с водещ Божидар Димитров.
В частност разговора е за Полковник Каварналиев.
Можете да изгледате от този линк
------------------------------