Чети‎ > ‎

Чета на Филип Тотьо (1868)

Прочутият войвода започнал формирането на четата в гр. Александрия, Румъния, през пролетта на 1868 г.
Целта й била да навлезе в България и там да се съберат всички чети и да подхванат борбата за освобождението на отечеството.
Предварително в четата се записали около 200 човека — български емигранти, работници и др., живеещи главно в Александрия, Каракал, Плоещ, Рошиори де Веде и пр.
Войводата Филип Тотьо действително се бил споразумял с Хаджи Димитър и Ст. Караджа четите им да преминат едновременно в България, като неговата чета трябвало да премине Дунава през Зимнич—Свищов. В началото на юли 1868 г. в Зимнич наистина вече имало 100 четници, готови да тръгнат оттук с Филип Тотьо.
Но веднага след преминаването на Хаджи Димитровата чета и протестите на турците румънското правителство заповядало да арестуват и интернират събраните от Филип Тотьо българи-доброволци и да не им се позволи да се прехвърлят на турска територия. Филип Тотьо също трябвало да бъде арестуван, но той се укрил в Букурещ.
Така тръгването на новата чета на Филип Тотьо било осуетено от румънските власти. От всички участници в четата е отбелязано само името на Иван Георгиев Сапунов от Казанлък — участник и в други чети, който помагал на Филип Тотьо за организирането й.

Лит.: Симидов, Ф. Прочутият Филип Тотьо войвода, 329—336.

източник: Българските въоръжени чети и отряди през XIX век, автор: Петър Чолов

---------------------------------------------------------------------------

За Филип Тотьо може да прочетете повече на страницата на негово име "Филип Тотьо"

---------------------------------------------------------------------------